Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 19. toukokuuta 2023

Lainvalvojat

Tänä päivänä 106 vuotta sitten Senaatti määräsi korkeimman järjestysmiehensä Allan Serlachiuksen käskyllä miliisimiehistöt heti lopetettaviksi ja tilalle palautettavaksi valtion poliisilaitokset. Tavoitteena oli perustaa yleistä luottamusta nauttiva poliisi. Raumalla miliisit luovuttivat paikkansa vasta lokakuussa ja Helsingissä miliisi alkoi lakkoilla.

Joskus olen pohtinut ja vieläkin silloin tällöin, että asuuko minussa yhä pieni lainsuojaton, koska edelleen kavahdan poliisin nähdessäni, vaikka kolttosistakin ja muista laittomuuksistani on aikaa yli 40 vuotta. Silloinkin sain vain ansioni mukaan, suurimmasta osasta en sitäkään. Vaikka syitä olisi ollut passittaa minut eräänkin kerran lukemaan tiilenpäitä.

Mutta ilman linnaakin minusta on tullut lainkuuliainen kansalainen, joka ei aja edes ylinopeutta. Niiden vuoksi ajokorttini on kyllä ollut katkolla kolmekin kertaa. Yhtä monesti kävin selittämässä laitoksella ajelujani. Tarkkaan jäi muistiin viimeisen kerran komisario Järvenpään poliisilaitoksella. Hän päätti puhuttelunsa sanomalla: "Jos vuoden sisällä tapahtuu mikä tahansa rike autolla, johon poliisi joutuu puuttumaan, niin älä edes kuvittele tulevasi sen jälkeen tänne yläkertaan. Vaan aivan hissun kissun ja nöyrin mielen tuot ajakortin alakerran kansliaan tytöille."

Joku vuosi sitten pidimme Omia polkuja kulkevien kauppaa Hyrylässä Poliisi Laineen talon alakerrassa. Kansan suusta siepatut tarinat kertovat, että Laineella oli tiloissa aikoinaan epävirallinen putka, sillä lähin selli oli Keravalla asti. Joskus hän tarjosi kylällä toikkaroineelle humalaiselle vaihtoehdoksi nukkua sen sijaan aamuun saakka humalansa pois omakotitalonsa kellarissa.

Samat tarinat kertovat Laineen jälkeen tulleesta konstaapeli Saikkosesta, jonka sanotaan kulkeneen hiekkakuopilla kuorma-autokuskien joukossa. Monella oli soranajosta ylinopeus- ja ylikuormasakkoja, jotka piti maksaa määrättyyn päivään mennessä. Siihen aikaan maksamattomat valtion saatavat joutui niin sanotusti istumaan, sillä ne muutettiin vankilapäiviksi. Saikkosen kerrotaan kiertäneen Hyrylän hävittäjien joukossa keräämässä tilipäivisin sakkorahoja, etteivät miehet joudu linnaan.

Ollessani Jyväskylän Katulähetyksen viime käden boss, pidimme yllä Halme-/Kytökadun intiaanikylää, jossa meno äityi välillä hurjaksi. Niin hurjaksi, että työntekijät halusivat kyynelkaasusumuttimet. Joten Jyväskylän poliisimestari Mäkinen otti minuun yhteyttä sanoen, että "sillä ehdolla saavat, jos sinäkin Soini otat sumuttimen. Kollegat nimittäin kertovat sinun menevän joskus paikkoihin, jonne sinun ei edes pitäisi mennä". Lupa ja käyttämätön sumutin yli kolmen vuosikymmenen takaa ovat yhä tallessa.

Ei kommentteja: