Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 19. helmikuuta 2023

Facebookin ylläpidoista

Omien sivujeni lisäksi olen muutaman Facebook-ryhmän ylläpitäjä yksin tai Päiviksen kanssa. Kuinka paljon ne työllistävät tai teettävät muuta puuhaa, on paljon itsestä ja kunkin ryhmän valitusta linjasta kiinni. Eniten on askaretta reippaan kolmen tuhannen jäsenen Jomtien Pattaya Beach -sivujen kanssa, sillä aikoinaan päätimme tai päätin, että joka päivä sieltä löytyy jotain uutta. Joko omia tai muiden julkaisemia, mitä kulloinkin ne sitten ovatkaan.

Alusta tähän päivään saakka ryhmä on ollut hyvin avoin eikä lukemiseen ole edellytetty jäsenyyttäkään. Sen sijaan julkaisemiseen tarvitaan ylläpidon hyväksyntä, sillä kaikesta julkaistusta viime käden vastuu on nimenomaan ylläpidolla. Voi siis sanoa ryhmän olevan, ei puolijulkinen rajatulle väelle, vaan julkinen kaikille. 

Ryhmään on hyväksytty jäseneksi ilman kysymyksiä ja ehtoja jokainen pyrkijä. Nyt ovat alkaneet kaiken maailman onnenonkijat ja rahankalastelijat sekä muut huijarit lisääntyä siinä määrin, että tätä vauhtia on muutettava ryhmän avoimuutta tai keksittävä jotain muuta. Ylläpito ei kaupallisista julkaisuista motkota, sillä ryhmä on heitäkin varten. Itse asiassa juuri yrittäjät antoivat lopullisen sysäyksen miksi ryhmän perustimme. Halusimme kaikille maksuttoman väylän kaupata tuotteitaan, tekemisiään tai palvelujaan. Sehän on iloksi ja hyödyksi kaikille Thaimaan kävijöille. 

Motkotamme kuolemansairaiksi itsensä esittelevistä, jotka haluavat lahjoittaa omaisuutensa ryhmän kautta ventovieraille sekä itseään myyvistä ja rahaa eri muodoissa tarjoavista. Voi olla, että kenkää tulee jostain muustakin syystä, sillä henkilökohtaisuuksiin menevää pottuilua en hyväksy kuin itseeni kohdistuvana. 

Ehkä yksi tiukimmista linjoista on Thaimaan ystävien ylläpitäjällä, herra Paanasella, joka ei salli Thaimaan asiallistakaan arvostelua eikä maasta oikeastaan mitään kielteistä. Mutta se on hänen linjansa ja oikeutensa, joka on poikinut useammankin uuden Thaimaa-aiheisen ryhmän. Thaimaan ystävistä lähdön saaneet mossottavat kohtelusta sitten muun muassa näillä foorumeilla. 

Jostain muustakin syystä jotkut ryhmät ovat keränneet tyhjänlänkyttäjien äänettömän, mutta elämää pitävän joukon. He huolehtivat, että asialliseenkaan kysymykseen ei montaa asiallista vastausta ehdi tulla, kun älämölöttäjät ottavat ohjat käsiinsä.

Aamusella huomasin sinällään aidon ja huolta sisältävän kysymyksen, jossa snorklaaja kysyi kuvan vedessä liikkujasta mikähän mahtaa olla? Ensimmäinen vastaus oli asialinjalla kertoen vesieläjän nimen ja vaarattomuuden. Mutta muutakin tietoa tuli, josta pari esimerkkiä: "Supermyrkyllinen barrasiuda mikä yleensä pistää pyrstöpiikillä ja kuolema tulee 10 minuutissa." ja "Hannele Laurin kaulahuivi?" Siihen lopetin lukemisen ja ajattelin, että kysyjä karsii kaulahuivin pois ja pysyy vast'edes mahdollisine lapsineen kuivalla maalla.

Ei kommentteja: