Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 6. joulukuuta 2022

Itsenäisyyspäivä


Suomen Itsenäisyyspäivänä ja Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä tasavallan presidentti myöntää kunniamerkkejä ja puolustusvoimien ylennyksiä. Minutkin on jompana kumpana päivänä ylennetty reservin korpraaliksi. Vuotta en muista. Kunniamerkinkin olen saanut, Valkoisen Ruusun Ritarikunnan 1. luokan ansiomitalin kultaristein. Sitäkään vuotta tai ansioitani en muista, mutta anoja oli silloinen kotikuntani Jyväskylän maalaiskunta. Muistaakseni 👍.... 🤔. 

Joulukuun 6. päivä, koko kansan juhla on tänä vuonna merkityksellisempi kuin vuosikymmeniin Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan vuoksi:
https://www.presidentti.fi/itsenaisyyspaiva/  Mikään ei taida kuitenkaan yhdistää meitä aivan kaikkia, sillä päivälle on haettu lupaa neljälle mielenosoitukselle.

Ensimmäinen sana, jonka olen sanonut oli äitini mukaan "kukka". Itsenäiseltä kotimaaltani sain kuitenkin ennen sitä ja nimeäni syntymälahjaksi henkilötunnuksen. Se annetaan Suomen kansalaisille sekä maassa pysyvästi tai pitkäaikaisesti (vähintään vuoden) oleskeleville ulkomaalaisille. Suomessa sairaalassa syntyvä lapsi saa henkilötunnuksen automaattisesti, sillä sairaala ilmoittaa lapsesta väestötietojärjestelmään. Tunnus voidaan anomuksesta myöntää myös tilapäisesti oleskeleville henkilöille. Tunnuksen myöntää joko Digi- ja väestötietovirasto tai Ahvenanmaan valtionvirasto.

Tänään tulee 105 vuotta Suomen itsenäisyyttä täyteen. Sosiaaliturvatunnukseni loppuosassa on myös luku 105, joka  on seurannut minua monin tavoin, välillä itsenikin vauhdittamana. Jos Soini kirjoittaa muotoon SOINI ja lukee oikealta vasemmalle tai kääntää vaikka päälaelleen, saa siitä pienellä mielikuvituksella IN105. Kun kotini oli Kalliomäen elämisen ja asumisen yhteisössä, osoite oli Koluntie 105. Yhtäaikaisesti toimin Sininauhaliiton puheenjohtajana osoitteessa Hämeentie 105. Tehtyäni Päiviksen kanssa yön tai parin matkan Tallinnaan oli "huone siis 105". Sama numerosarja löytyy myös puhelinnumerostani. Entisen Matkakotimme rekisterinumero oli IN105 ja sähköpostiosoitteeni on jorma.soini@in105.fi.

Ei kommentteja: