Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 20. marraskuuta 2022

Väärinymmärtävät rivienvälistälukijat

Silloin kun kirjoitan asiaa, olen tarkka mitä ja miten sen sanoiksi puen. Silti välillä törmään lukijaan, joka joko lukee rivien välistä tai ei ymmärrä kirjoitettua, kuten olen tarkoittanut. Joten he vastaavat lukemaansa yhtä lailla asian vierestä. 

Joskus innostun heidän kanssaan  sanailemaan ja vääntämään lopuksi kirjoittamani rautalangasta selkokieltäkin selvemmäksi. Sen jälkeen omaan ansaansa päänsä työntänyt toteaa minun olevan saivartelija. Kuten välillä olenkin. Jos vielä jatkan, usein aikani kuluksi, on lukijan seuraava vaihe siirtyä solvaamaan henkilökohtaisilla asioilla, joille en edes voi mitään.

Tai pystyisinhän minä. Lättänenäni voisi joku plastiikkakirurgi muokata vaikka kaikkien aikojen koukkuklyyvariksi. Ylipainostakin pääsisin eroon, jos riittävästi haluaisin. Joskin tupakan ja alkoholin suhteen muutokset olivat helpompia, sillä ne voi lopettaa kokonaan. Ruuan kanssa on löydettävä kohtuukäyttö tai käy kuin äitivainaani tarinan mustalaisen hevoselle, joka kuoli nälkään.

Oma lukunsa ovat he tai ne, jotka eivät voi mielestään hakea tietoa vaikkapa eläkkeistään Kelan ja työeläkelaitosten sivuilta ainoastaan siksi, että inhoavat niitä. Joten he kysyvät minulta. Kun ohjaan tiedon sijaan heidät mainituille sivuille, olen hieman rivien välistä luettuna inhokki, joka ei halua auttaa. Ja kuin pisteenä iin päälle aikansa syyllistettyään sekä luettuaan tämän palautteeni, he eivät ehkä enää tahdo olla tekemisissä kansani entisenkään vertaa.

Oikeastaan mihinkään asiaan ei hevin pysty antamaan aukotonta vastausta. Sillä jo pelkästään suomenkieli on niin rikas, että aina jää tulkinnanvaraa tahalliselle ja tahattomalle väärinymmärrykselle. Välillä lainkin porsaanreikä voi olla vuosikymmeniä piilossa, kunnes kirjansa lukenut juristi sen löytää ja oivaltaa. Toki tilanteetkin muuttuvat ajan myötä. Joskus löydöstä seuraa vuosia kestävä lainmuutosprosessi, jossa välillä menevät jauhot ja vellit sekaisin.

Asiat voivat kääntyä myös kummallisesti. Kun aikoinaan yleinen syyttäjä perusteli vaatimustaan minulle ehdottomaan rattijuoppoustuomioon, sanoi hän oikeudenistunnossa, että syytetty ei näyttänyt poliisien mukaan juopuneelta. Kun palasin saliin kuulemaan tuomiota, se olikin yllätyksekseni ehdollinen. Yksi luetuista syistä oli, että syytetty ei näyttänyt syyttäjänkään mukaan humalaiselta.

Ei kommentteja: