Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 13. syyskuuta 2022

Tunteet...

Vaikka monesti olen sanonut, että kirjoitan itselleni, ei se ole koko totuus tai lieneekö osakaan. Sillä jokainen lukija on tärkeä. Varsinkin silloin, kun kirjoitan tunteella ja tunteistani, toivon tavoittavani jonkun sisältä jotain. Joskus näin tapahtuukin. Mutta siitä on vielä pitkä kokea lukiessa jotain samoin kuin kirjoittaessani. Näinkin varmasti tapahtuu.

Lähes neljäkymmentä vuotta sitten kohtasin lapsen, jonka äiti oli kuollut. Laittaessaan surunsa keskellä asioita järjestykseen totesi hän: "Jeesus pitää äidistä huolta taivaassa, kuka minusta huolehtii täällä?" Tätä olen monesti pohtinut. Kuinka vähän tavoitinkaan siinä hetkessä pienen pojan turvattomuudesta ja yksinäisyyden tunteesta.

Isäni, äitini ja pikkusiskoni haudoilla olen monesti pohtinut miten huonosti hoidin etuoikeutetun tehtäväni huolehtia heistä heidän eläessään. Kuinka maailma silloin vei minua ja kuinka tärkeää oli vain saada seuraava ryyppy paetakseni itseäni, tunteitani ja todellisuuttani. Saman pienen lapsen tavoitin Elisabetin arkun ääreltä: "Mummu on nyt papan kanssa yhdessä." 

Vasta kuningattaren kuoleman jälkeen olen tunteineni ymmärtänyt miten eri kansakuntia yhdistävä ja kaikkien yhteinen isoäiti hän oli ja on. Päivän uutiset kertoivat, että arkun ääreen viimeisen tervehdyksen tuo arviolta 750 000 surevaa, jotka haluavat saattaa monen rakastaman Elisabetin viimeiselle matkalle. Jono voi olla 8 kilometriä pitkä. Ja vaikka kaikki kävelevät koko ajan, saattaa matka arkun kohdalle kestää 20 tuntia.

Maailma on ihmeellinen, johon mahtuu monenlaisia kulkijoita. Kuningattaren Jokilaakson suruliputuksen ääreltä siirryin toiseen tämän hetken äärimmäisyyteen, menin Kremliin ja ajattelin vallan sokaisemaa Putinia. Jos hänen päivänsä päättyisivät nyt, kuinka moni kävelisi kuningattaren arkun ääreltä tai Ukrainan kansasta jättämään surevat tervehdykset Vladimirille.

Maailmassa onkin vain harvoja, jotka ovat kyenneet yhdistämään eri kansakuntia myös tunnetasolla. Yksi merkittävimmistä on äiti Teresa:

"Elämä on tilaisuus, käytä sitä hyväksi.
Elämä on kauneus, ihaile sitä.
Elämä on autuus, maista sitä.
Elämä on unelma, tee siitä totta.
Elämä on haaste, kohtaa se.
Elämä on velvollisuus, täytä se.
Elämä on peli, mene siihen mukaan.
Elämä on kallisarvoinen, varjele sitä.
Elämä on rikkautta, säilytä se.
Elämä on rakkautta, iloitse siitä.
Elämä on lupaus, toteuta se.
Elämä on suru, voita se.
Elämä on laulu, laula se.
Elämä on taistelu, suostu siihen.
Elämä on murhenäytelmä, näe se.
Elämä on seikkailu, uskaltaudu mukaan.
Elämä on onni, ota se kiinni.
Elämä on liian arvokas, älä tuhoa sitä.
Elämä on elämää, taistele sen puolesta!"

Ei kommentteja: