Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 12. syyskuuta 2022

Haluaako joku lisää rahaa itselleen henkeni kustannuksella?

SUOJELUTYÖ tarkoittaa välitöntä hoitoa potilaiden hengen turvaamiseksi tai vakavan vammautumisen estämiseksi. Uutta lakia tämän varmistamiseksi ryhdyttiin valmistelemaan sen jälkeen, kun hoitajajärjestöt Tehy ja Super ilmoittivat, etteivät he lupaa annettuihin lakkovaroituskohteisiin, teho-osastoille ja vanhusten kotihoitoon suojelutyötä.

Vaikka käsitän, että jokaisen pitää saada kelvollinen korvaus tekemästään työstä, jokin on pahasti vialla. Meilahden teho-osastolla, elämä ohuen langan varassa letkuissa, en olisi voinut käsittää, jos joku hoitajistani olisi kieltäytynyt antamasta hoitoa, ellei saa siinä paikassa lupausta lisäliksasta. Eikä siinä kaikki, vaan hän olisi voinut estää lakkovahtien kanssa muitakin hoitamasta minua.

Perinteinen työväenpuolue demarit ei ilman painavia syitä aja suojelutyön takaavaa lakia. Nyt täysin syyttömän, eli hoitoa tai hoivaa tarvitsevan ääni ei paljon paina. Viimeisen vuoden aikana mielipiteeni lakoista onkin kääntynyt päälaelleen.

Tottakai ymmärrän sairauden- ja terveydenhoidon tärkeän työn, mutta sitä tekevät monet muutkin. Jos en saisi lämpöä enkä sähköä tai joku estäisi minua saamasta ruokaa, lähtisi henki nälän tai vilun vuoksi. En voi enkä edes enää halua ymmärtää lakko-oikeutta varsinkaan rahan vuoksi, koska täysin viattoman ihmisen terveys ja elämä on lakkoaseena.

Vakavasti aloin pohtia tätä jäätyäni eläkkeelle. Tosin vuosikymmenten työvuosieni aikanakaan en koskaan ollut lakossa, eikä kukaan lakkoillut puolestani. Olen ollut eläkkeellä 14 vuotta, joista pian kymmenen kokoaikaisesti. Siihen ei kuulu edes lakkoilun mahdollisuutta. Siitä huolimatta leipää, lämpöä ja elämän sykettä on riittänyt. Eläkkeet on lailla sidottu indekseihin, joten prosenteissa ne nousevat yhtä paljon, on sitten ollut työelämässä herra, narri, molempia tai mitään.

Luulenkin yhden tärkeimmistä lakkoilun syistä olevan, että koska joku saa enemmän tai tekee mielestäni vähempiarvoisempaa, ansioitani tulee korottaa muita runsaammin. Kysymys on ennen kaikkea ihmiselle tyypillisestä ahneesta itsekkyydestä. Tässä heti ja nyt minulle kaikki tai ainakin enemmän kuin jollekin toiselle.

Palkat voitaisiin aivan hyvin määritellä samoin kuin eläkkeetkin. Linjaukset tekisivät itse valitsemamme 200 päättäjää Arkadianmäellä. Olisikin mukava kuulla minua viisaammilta perustelut miksi eläkkeet voidaan määritellä näin, muttei palkkoja. 


Ei kommentteja: