Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 20. heinäkuuta 2022

Ajan kuluttamista

Oikeastaan aikaa ei voi kuluttaa, sillä se kuluu tai kulkee kuluttamattakin teen sitten otsa hiessä mitä tahansa tai en mitään. Omaa aikaa voi kuitenkin käyttää monin eri tavoin ja moneen eri tarkoitukseen. Joku haluaa käyttää toistenkin aikaa myöhästymällä esimerkiksi jatkuvasti sovituista tapaamisista 🤣. 

Naisten viikolla olen Jokilaakson elämän lisäksi käyttänyt aikaa varsinkin kahden asian seuraamiseen. Toinen on Suomen yöaikaan käynnissä olevat yleisurheilun MM-kisat valtameren toiselle puolella. Maani menestys on tähän saakka ollut kuten jo kauan eikä mitään häikäisevää ole tapahtunut. Enemmän alisuoritusta, paljon tavanomaista ja hyvin vähän voittoja tai edes kauden parasta.

Onkin harvinaista kuulla edes haastatteluissa, että suomalainen yleisurheilja sanoisi lähtevänsä voittamaan. Ehei, he lähtevät tekemään omaa suoritusta ja katsovat mihin se riittää. Urheilijoiden henkisen puolen sparraajat eivät valmenna voittamaan, vaan tappavat voiton nälän ja niin sanotun veren maun suusta. Niitä kuitenkin ehdottomasti tarvitaan maailman parhaimpien joukossa huippusuoritukseen. Urheilija on ikään kuin jo etukäteen valmennettu häviämään, jotta tuleva tappio ja sitä seuraava pettymys ei sattuisi liikaa.

Iloitsen monen mitalista, omasta ennätyksestä tai kauden parhaasta suorituksesta. En juuri muusta. Viime yönä Ruotsin, suomenkieltäkin taitava ja paljon voittanut kiekkojätti Daniel Ståhl jätettiin viidenneksi. Kuuntelin ja katsoin hänen haastattelunsa, jossa urheilija analysoi jokaisen heittonsa. Myös kantapäällä yliastutun, joka vei mitalin.

Valta kiekonheiton maailman huipulla oli vaihtunut. Kun häneltä kysyttiin fiiliksiä, totesi hän vain, että "aika tylsää". Mielenkiintoinen yksityskohta oli, että vaikka Ståhl sanoi heiton olleen yliastuttu, Ruotsi oli jo tekemässä tuomarien huoneessa suorituksen hylkäämisestä protestia.

Toinen naisten viikon seurattava on ollut Haminan mursu, joka ehti saamaan ainakin nimet Masa ja Stena. Vajaa viikko sitten se oli asiantuntijoiden mielestä hyväkuntoinen ja nyt sen menehdyttyä matkalla Korkeasaareen, se olikin hyvin huonokuntoinen. En tiedä mursuista mitään, mutta eläinten käyttäytymisistä jotakin. Masa ui Huippuvuorilta tai Grönlannista Suomenlahden perukoille Haminaan ja yritti lähteä uudelleen merelle rantautuen Kotkaan. Matkalla se sotkeutui kalastajan rysään kaataen veneenkin. Itselleni oli jo sen Suomeen ilmestymisen vuoksi todennäköistä, että jotain on pahasti ja ehkä peruuttamattomasti vialla.

Urheilijoita häviämiseen valmentavat, henkisten osastojen työntekijät olisivat enemmän hyödyksi, jos he pohtisivat miksi hengen hädässä oleva eläin hakeutuu ihmisten yhteyteen. Kun Stena palasi, nyt ojaa myöten omakotitalon pihaan, selvisi muillekin mikä minulle oli todennäköistä jo silloin, kun se hakeutui soutuvenevalkanaan. Mursu oli vakavasti sairas ja tarvitsi ihmisen välitöntä apua. Ehkä se itse käsitti sen. Väärää osaamista ja apua oli sen tuuppiminen takaisin merelle. Jos Masa olisi heti viety Korkeasaareen, olisi sillä ollut paremmat madollisuudet saada lisää elonpäiviä.

Ei kommentteja: