Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 15. kesäkuuta 2022

Televisio ja virtuaalimaailma

Televisio tuli Suomeen 1950-luvulla. Ensimmäinen antennien välityksellä esitetty lähetys toteutettiin 24. toukokuuta 1955 Helsingissä. Säännölliset televisiolähetykset alkoivat vuonna 1957. Taisi olla TesTV tai TesVisio.

Luulen, että kuvan amerikkalainen poliisisarja oli mukana alusta saakka. Ensimmäinen televisiokuuluttaja oli Teija Sopanen mutta sillä ammattinimikkeellä ei taida enää olla ketään. Teija otti puolisokseen lähes 10 vuotta nuoremman nyrkkeilijän, olympiamitalisti Pertti Purhosen, jonka kanssa tein yhteistyötäkin hänen ollessaan Kriisipalveluyhdistyksen toiminnanjohtaja. Hieno mies ja monen osaaja. 

Ensimmäisen suomalaisen tv-lähetyksen 24.5.1955 kokosi, ohjasi ja juonsi Lasse Pöysti. Elokuvissa esiintymään tottunut Pöysti sai ohjelman jälkeen kritiikkiä siitä, ettei hän ollut katsonut kohti kameraa.

Paljon vettä ja dataa on virrannut langattomasti niistä ajoista. Muistan hyvin, kun ihmettelin rintataskukokoista radiota, jonka Tyrnävältä tullut serkkupoikani Esko Suutari osti saavuttuaan Etelä-Suomeen leveämmän leivän hakuun.

Aamulla katselin ja kuuntelin televisiosta, kun Ylen Areena viettää 15-vuotispäiviään. Tilastot kertovat, että varsinkin nuorempi ikäluokka seuraa Areenaa etupäässä kämmenenkokoisilla älylaitteilla. Osin niin minäkin, vaikkakin varsinkin sarjoja katselen etupäässä television välittämänä.

Tänä päivänä elävän kuvan seuraaminen, tekeminen ja lähettäminen ympäri maailmaa on mahdollista ja helppoa oikeastaan melkein kenelle tahansa. Videopuhelutkin yleistyvät vinhaa vauhtia enkä tarvitse kummoista englannin taitoa vaihtaakseni kuulumisia vaikka ghanalaisen koululaisen kanssa. Chattaillen se onnistuu ilman kielitaitoakin, sillä kielenkääntäjät ovat oivia apureita. 

Osaomistuskoira Niilon ollessa luonani julkaisin aika paljon sen kuvia. Sille rakentui pieni fanikerhokin, kun tytöt ja pojat ympäri maailmaa halusivat tietää "how's Niilo?" Ja minä kerroin. Nykyisin Niilo ei käy Jokilaaksossa kuin kylässä, joten minulla on vain harvoin siitä uusia kuvia. Niinpä sen fanitkin ovat hiipuneet satunnaisiin kyselyihin 😢.

Monia kertoja olen kirjoittanut sosiaalisen median merkityksestä. Se on minulle hyvin tärkeä. Vaikka olen resunnut maailmalla fyysisestikin, on virtuaalimaailma aivan oma lukunsa. Elän Laosin rajalla perheen mukana, joka kasvattaa sieniä ja sikoja sekä silkkiäistoukkia syötäväksi ja silkin raaka-aineeksi. Välillä vietän vapaa-aikaa eli leppoistan varpaat milloin missäkin maapallon vedessä. Mutta olen myös videon välityksellä ystäväni sairasvuoteen äärellä Pattayalla kannustaen häntä toipumisessa ja tukien hänen vaimoaan.

Ei kommentteja: