Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 9. toukokuuta 2022

Äitienpäivänä laitoin alulle uutta elämää

Minulla tai oikeastaan meillä, Päiviksellä ja minulla on PIENI VIHREÄ HUONE, eli kasvihuone, jonka varjopuolen seinustalla tuottaa kymmenkunta siemenperunaa pientä satoa joka vuosi. Joskus on ollut mitä tahansa, joskus luomua ja välillä Tyrnävältä haettua kevytperunaa, joka sekin on aivan oma lajinsa. Kaupan tuotteisiin verrattuna viljelyni tai viljelymme on suhteellisen kallis harrastus. 

Eilen äitienpäivänä istutin itselleni aivan uuden tuttavuuden, joka näyttäisi olevan ikääntyneelle sepelvaltimotautisellekin sopiva valinta. Terveyttä edistävien antioksidanttien värittämät erikoisperunat olivat nimittäin saapuneet hyvin varustettuihin puutarhamyymälöihin kautta maan. Joten ostin Tokmannin puutarhapuolelta 😂 pikku pussin siemenperunaa nimeltä Violet Queen.

Se muodostaa kasvaessaan antosyaaneiksi kutsuttuja väripigmenttejä. Antosyaanien ryhmään kuuluvat väriaineet antavat luonnossa sävyt esimerkiksi kukkiin, hedelmiin ja muihin kasvinosiin. Ruokavaliossamme marjat ovat parhaita antosyaanien lähteitä. Muina hyvinä antosyaanien lähteinä mainitaan yleisesti lähinnä punaviini ja punakaali, joiden antosyaanipitoisuudet ovat samaa tasoa mansikoiden kanssa.

Näihin verrattuna Violet Queen -peruna sisältää nelinkertaisen määrän antosyaaneja. Perunaa myös usein nautitaan suurempina kerta-annoksina, jolloin myös antioksidanttien kulutus lisääntyy. Kasveissa antosyaanien pääasiallinen tehtävä on pölyttäjien ja siementen levittäjien houkuttelu, mutta ne osallistuvat myös esimerkiksi kasvien solukoiden suojaamiseen ympäristön aiheuttamissa stressitilanteissa.

Antosyaaneihin on myös liitetty lukuisia ihmisten terveyttä edistäviä vaikutuksia, kuten sydän-ja verisuonitautien, metabolisen oireyhtymän kehittymisen ja ikääntymiseen liittyvien aivotoimintoja rappeuttavien häiriöiden ehkäisy sekä silmien terveyden ylläpito. Tieteellistä näyttöä näistä terveysvaikutuksista tuotetaan enenevissä määrin. Tuoreet tutkimukset osoittavat myös, että antosyaanit voivat edistää jaksamista ja elimistön palautumista urheilusuorituksen jälkeen sekä madaltaa kolesterolia.

Ei kommentteja: