Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 19. tammikuuta 2022

Sai Kaew Beach

Luulen, että otsikon nimisiä rantoja on Pattayalta osapäivämatkan päässä ainakin kaksi. Toinen ehkä Koh Sametilla ja toinen noin 20 kilometrin päässä Jomtienilta samaan suuntaan. Se on niin sanottu Armeijan ranta, joka on saanut myös nimen Sininen laguuni. Nyt tarkoitan jälkimmäistä, joka on monen suosiossa upean rantansa, kirkkaan vetensä, rauhallisuutensa ja sopivan etäisyyden vuoksi.

Suomalaiset keräävät silloin tällöin lavallisen väkeä, jolloin mennään yhdessä. Varattu lavataksi yleensä odottaa päivän ja tulemme samalla autolla takaisin. Hinta kuljetukselle on yhteensä 1000 bahtin molemmin puolin, jonka lisäksi jokainen maksaa 100 bahtin luonnonsuojelumaksun. Eikä kallista ole kulkea normaalilla taksillakaan esimerkiksi Bolt-tilausjärjestelmän avulla, sillä eilen kysyin rannalla yhdeltä pariskunnalta hintatietoja. Matka oli maksanut 280 bahtia suuntaansa.

Kun pari vuotta sitten kävin Sai Keaw-rannalla, oli matkaan tullut yksi mutka lisää. Pattayan seudun lavataksit eivät päässeet perille saakka, vaan oli vaihdettava armeijan alueella toisen lava-autoon, joka kuljetti ilman eri maksua rantaan ja takaisin. Varmaa tietoa syistä en saanut koskaan tietää, mutta ainakin eilen käytäntö oli poistunut.

Beachilla oli auki nytkin pari, kolme ruokapaikkaa juomatarjoilujen lisäksi, joten päivän aikana ei kuole nälkään eikä janoon. Rantatuoleja voi vuokrata 30 bahtin hintaan, josta saa 10 bahtia takaisin kuittia vastaan, jos kantaa tuolin samaan paikkaan mistä oli sen ottanutkin.

Ihmisten joukossa on myös muutamia apinoita, enemmän kuitenkin kuin koiria. Jos ja kun olet vaikkapa uimassa, molemmat voivat viedä varaamaltasi paikalta ruokapussin, apinat joskus muutakin. Käsilaukku rahamasseineen voi olla huonolla tuurilla monen maanittelun takana puun latvassa, apinan kädessä. Koiran anastukset on helpompi saada takaisin, joskin nekin kipittävät välillä aika vauhtia ihmisen eväät suussaan.

Eilisellä retkellä koira vei tuolissa riippuvan ruokapussin omistajan ollessa vedessä. Vahinko ei kuitenkaan ollut kummoinen, sillä eväistä oli syöty ihmisen osuus ja jäljellä olivat vain kanan luut 🤣. 

Minulla ei ole mitään käsitystä kuinka monta uimiseen tarkoitettua rantaa isolla armeijan alueella on, minne farangi voi päästä yksin, paikallisessa seurassa tai ei lainkaan. Itse olen armeijan hallinnoimilla alueilla käynyt parilla, kolmella, toinen toistaan hienommalla paikalla. Järjellä ajatellen se riittää hienosti, vaikka kaikki se erityisesti kiinnostaa minne on pääsy kielletty.

Käytäntö sinällään ei ole Suomessakaan outo. Kotimaassakin on armeijan alueita, jotka ovat tarkoitettu etupäässä sotilaiden, henkilökunnan, heidän perheenjäsentensä sekä vieraiden virkistyskäyttöön. Tällainen oli ja voi olla vieläkin esimerkiksi Santahaminan uimaranta. 


Ei kommentteja: