Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 16. tammikuuta 2022

Nettietiketti

Alkujaan nettietiketillä eli netiketillä tarkoitettiin Internetissä toimivia keskusteluryhmiä varten laadittuja käyttäytymisohjeita. Ohjeita kirjasivat ylös monet eri ihmiset vuosien kokemuksen pohjalta. Ohjeet saattoivat olla tiiviitä tai laajoja, joskus ironisiakin. Erilaisia "netikettejä" löytyykin runsaasti, eikä millään niistä ole virallista asemaa, paitsi mahdollisesti tietyn palvelun puitteissa.

Netiketin pääpiirteistä on kuitenkin kohtalaisen suuri yhteisymmärrys, ainakin vanhempien verkkopalveluiden vakiintuneiden käyttäjien keskuudessa. Netiketti korostaa kohteliaisuutta ja vakiintuneiden käytäntöjen noudattamista. Verkossa kirjoitettaessa on helppo unohtaa, että lukijat ovat oikeita ihmisiä.

Toisaalta on olemassa pieni joukko, jotka nimenomaan siksi, että tietävät viestin vastaanottajan olevan ihminen, käyttäytyvät ilman käytöstapoja. Pärjään kyllä näiden - en tiedä miksi heitä sanoisin - kanssa. Joskin joskus ärsyynnyn jonkun puolesta, joka yrittää saada apua kysymyksellä johonkin asiaan. Netin keskustelupalstoilta poistuukin ihmisiä, jotka eivät tahdo olla samoilla foorumeilla asiattomien alamittaisuuksien kanssa. Voisikin sanoa liioittelematta, että määrätyillä foorumeilla viimeistään kolmas vastaus mihin tahansa on usein asiaton. 

Löydän kyllä itsenikin joskus samasta joukosta, sillä oma nettietikettini on hieman toisenlainen. Eniten mielipiteitä ja postauksia on ylläpitämistäni ryhmistä Jomtien Pattaya Beachillä, joka on täysin avoin Faceryhmä. Sitä voivat lukea kaikki, ovat jäseniä tai eivät. Ryhmän linjaus on, että kaikki julkaistaan, ovat ne asiaa, asian vierestä tai toisesta maailmasta.

Vain henkilökohtaiset loukkaukset, jotka kohdistuvat johonkin muuhun kuin minuun, saavat varoituksen jälkeen aikaan parin viikon jäähyn. Sitä olen käyttänyt vuosien aikana vain kerran. Ketään ei ole koskaan poistettu ryhmästä. Itseeni kohdistuvaa kestän enemmän kuin Suomen oikeusjärjestelmä, sillä monesti olisin voinut tehdä tutkintapyynnön kunnianloukkauksesta. Ryhmän suvaitsevasta linjasta johtuen reagoin sen sijaan ylläpitäjänä suhteellisen helposti asiattomuuksiin samalla mitalla. Joten vaikka ei ole metsääkään, vastaa "se jokin" kuten sinne huudetaan. 

Mutta kuten aiemmin olen sanonut, "maassa maan tavalla", enkä juuri salli Thaimaan kuningasperheen arvostelua ryhmissäni. Siihen on monia syitä, josta yksi on, että kaikesta ryhmässä julkaistusta viime käden vastuu on ylläpitäjällä. Se on mielenkiintoinen linjaus, missä sitten lienee päätettykin. Yleisesti ottaen on niin, että henkilökohtaisuuksiin menevä solvaaja on vastuussa sanomisistaan, kuten kuuluukin. Mutta jos hän tulee alamittaisuuksineen ylläpitämälleni kukkulalle ja sen sallin, voin joutua vastuuseen itsekin. 


Ei kommentteja: