Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 31. tammikuuta 2022

Entä, jos eläisin ajassa taaksepäin?

Aikamatkustus tarkoittaa aineen liikkumista ajassa eteen- ja/tai taaksepäin. Yleensä sillä tarkoitetaan ihmisen matkustusta ajassa. Fyysikot eivät ole yksimielisiä siitä, onko tällainen liikkuminen ylipäänsä mahdollista, mutta sen mahdottomuutta ei ole todistettu. 

Einsteinin lisäksi Stephen Hawking oli yksi aikamatkustuksen mahdollisuutta epätodennäköisenä pitävistä tutkijoista. Hawking ei täysin sitä kieltänyt, mutta kertoi laskeneensa, että todennäköisyys sille, että ihminen pystyy matkaamaan menneisyyteen ja murhaamaan isoisänsä, on vain yhden suhde kymmenen potenssiin miljoona triljoonaa triljoonaa triljoonaa.

Olen syntynyt vuonna 1950, täytän toukokuussa 72 ja tiedän miltä maailmani nyt näyttää. Mutta, entäpä jos olisinkin elänyt taaksepäin saman ajan tai voisin muuten matkata syntymästäni toiseen suuntaan? Miltä maailmani näyttäisi vuonna 1878?

Asevelvollisuuslaki on voimassa Suomen suuriruhtinaskunnassa ja palvelusaika on kolme vuotta. Armeijaan valitaan kutsunnoissa arvalla 10 prosenttia miesikäluokasta. Muut osallistuvat kolmena perättäisenä kesänä kuukauden kestäviin reservin harjoituksiin ja sen jälkeen he kuuluvat nostoväkeen.

Samaan aikaan Iso Roobertinkatu on täynnä bordelleja. Niille riittää kysyntää, koska Helsingissä asuu paljon miespuolisia opiskelijoita. Touhua yritetään kontrolloida, mutta ei se laitontakaan ole.

Takseina ja tavaroiden kuljettajina toimivat hevoskärryt. Ensimmäisiä polkupyöriäkin näkyy, mutta niillä ei käydä töissä, vaan poljetaan vapaa-ajalla trendikkäästi parhaisiin pukeutuneina. 

Puhelinliike on perustettu ja puhelimia on kymmenkunta. Jokainen linja on oma lankansa. Jos haluaa soittaa ystävälle, pitää käydä ensin vetämässä lanka­yhteys hänen puhelimeensa.

Suomen ensimmäinen miehitetty ilmapallolento tapahtui vuonna 1892 Viipurissa. Tämän suoritti amerikkalainen W. Misen italialaisen Balleris'in konstruoimalla ilmapallolla. Valtavan viipurilaisen katsojajoukon silmien edessä hän nousi ilmaan Tervasniemen korkeimmalta kohdalta ja leijaili nopeassa tahdissa linnaa kohti. Ohjelman mukaan hänen olisi pitänyt heittäytyä laskuvarjolla maahan 10 000 jalan korkeudesta. Itse asiassa hän hyppäsi ulos Salakkalahden yläpuolella ja kuljetettiin impressaarion olkapäillä hurraahuutojen kaikuessa lähtöpaikkaansa.

Ei kommentteja: