Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 18. joulukuuta 2021

Sauna

Luulen, että elämän leppoistamisvaiheessa aivoille ja mielelle on hyväksi ajatella muutakin kuin kuvaristikon sanoja ja sudokun numeroita. Siispä itsekin yritän tehdä korvien välilläni jotain niiden lisäksi. Eilen ajattelin aikani kuluksi, että missä yhdessä paikassa olen kotini lisäksi viettänyt eniten vapaa-aikaani elämäni varrella.

Päädyin saunaan tai saunoihin. Jos sanon, että olen koko ikäni ollut niissä tunnin viikossa, se ei ole arviona ylä- eikä alakanttiin, mutta yhteensä se on noin puoli vuotta yhtäsoittoa yötäpäivää. Se on paljon aikaa mielestäni. Näin ei ole kaikilla ja esimerkiksi matkatöissä saattaa kodin lisäksi eniten vapaa-aikaa kulua vaikkapa hotellihuoneessa. 

Saunassa on kylpemisen lisäksi kupattu, parannettu sairauksia, kuoltu, säilytetty vainajia, synnytetty ja laitettu lapsia alulle. Siellä on myös pelätty ukkosta, pommikoneita sekä joitakin ihmisiä. Mihin kaikkeen muuhun saunaa onkaan käytetty? Siellä on myös asuttu tai ainakin nukuttu, kuten Pentti Peltiseppäkin konttisaunani löylyhuoneessa viikon verran ennen kuin lähdimme Thaimaahan.

Thaimaassa on myös saunoja, jotka on tehty lähinnä turistien tarpeeseen. Pattayan seudullakin monia, joissa vietän viikottain aikaani. Niissä menee helposti kerralla useampi tunti, vaikka ei käyttäisi kaikkia tarjolla olevia palveluitakaan. Ilman hierontaakin löytyy kuntosalia, juomaa ja kylmää sekä kuumaa vesiallasta uima-altaineen. Saunoja on usein sekä höyry että tavallinen, joissa aika monesti saattaa olla suomalainen kiuas. Thaikotimmekin yhteisössä oli kaksi kappaletta Harvian kaakeloituja höyryhuoneita, jotka on nyt muutettu puuseinäisiksi sähkösaunoiksi.

Ehkä tällä hetkellä käytän eniten Jomtien saunaa ja Q-saunaa mieltymysten ollessa hieman kallellaan jälkimmäiseen. Kuitenkin vain siksi, että hintaan kuuluu ananas- ja vesimeloniviipaleet vesipullon kera. Ruoka molemmissa on hyvää.

Joka tapauksessa viikottainen tuntien rentoilu saunamiljöössä, usein hyvässä seurassa tuo rennon ja mukavan fiiliksen, josta varsinkin Thaimaassa olen oppinut nauttimaan. Jokaisessa saunassa on oma löylyn henki, jonka etsiminen vie välillä aikansa. Ehkä en aina löydä sitä itsekään. Se saattaa toiselle kylpijälle olla myös aivan eri tuntuinen. Kaikkinensa pidän saunomisesta paljon, vaikka en himokylpijä olekaan. Tosin en tiedä millä sekin himo mitataan. 

Ei kommentteja: