Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 28. elokuuta 2021

Uni

Unennäkö on tila, jossa esiintyy ajatuksia, tunteita, mielikuvia, ääniä ja muita aistimuksia. Unen sisältö saattaa muistuttaa tarinaa, joka etenee epäloogisesti ja jossa arkielämän ilmiöt voivat näyttäytyä vääristyneinä ilman minkäänlaisia rajoja.

Ihminen nukkuu keskimäärin 7-9 tuntia vuorokaudesta, joka on kolmasosa elämästä. Iässäni, jolloin enin osa elosta on takana, tulee joskus pohdittua, että olen nukkunut yli 20 vuotta. Se on paljon. Mutta saadakseen kasaan edes suhteellisen pitkän iän, on välillä oltava unten mailla, sillä ruumis sekä mieli tarvitsevat leponsa.

Tätä kirjoittaessani muistui mieleen sekin, että lapsena näin painajaisia, joiden sisältöä en muista. Enkä sitäkään liittyikö niihin unissakävelyä. Muistan vain, että itkin niissä paljon ja vanhempani yrittivät herättää minua laittamalla muun muassa jalkani mahdollisimman kylmään veteen. Kun viimein heräsin, itkin jälleen, mutta nyt helpotuksesta äidin ja isän lohduttaessa. Siinä oli mukana paljon huolta, mutta myös jotain kaunista rakkaudesta. 

Oletan muistavani vain pienen osan unistani, jotka ovat joskus niin eläviä, että välillä pohdin nykyisinkin onko se totta vai ei. Yksi tälläinen oli aikuisiän painajainen, joka oli seuranani useampanakin yönä. Siinä surmasin minulle tuntemattoman ihmisen, jonka hautasin kallion kupeeseen pienessä, lukolllisessa arkussa synkän kuusen juurelle. Samaan hauta-arkkuun piilotin myös kirjeen, jossa tunnustin tekoni. Uni oli niin todellinen, että tiesin tapahtumapaikankin, jota kävin kerran myös etsimässä. Paikan löysin, mutten puuta. 

Noin yleisesti ottaen olen unissani ehkä eniten lennellyt tai ollut muuten itseni ulkopuolella. Ne kaikki ovat olleet mukavia hetkiä. Eroottisia uniakin olen nähnyt. Unimatkoillani on monesti ollut mukana rakkaitani, mutta myös tuntemattomia.

Voisin kuvitella unimaailmalla olevan jotain tekemistä mielikuvitusmaailman kanssa. Se ei silti selitä kaikkea, sillä nukkuessa seikkailen jossain siellä missä en minä eikä mieleni ole ollut milloinkaan missään muodossa. Toisaalta voi olla niinkin, että nukkuessakin mielikuvittelen.

Ei kommentteja: