Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 14. toukokuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 281

Reipas yhdeksän kuukautta sitten sain viimein monivuotisen ajatukseni käytännössäkin alkuun ja ryhdyin kirjoittamaan kirjantapaista elämästäni. Alussa luulin sen täyttyvät tarinoista, joiden siivittämänä kerron mitä minulle on milloinkin tapahtunut. Mutta vaikka tarinoilla aloitin ja vaikka niitä riittäisi toiseenkin kirjaan, on kuukausien kirjoittaminen muuttanut alkuperäistä ajatusta sisällöstä.

Mukaan on tullut mielipiteitä mitä ajattelen tai olen ajatellut vuosikymmenten aikana milloin mistäkin. Myös jotakin aiemmin kirjoitettua on mahtunut ja mahtuu yhä mukaan. Oma mausteensa on, että lähes joka kerta, kun kerron itselleni tapahtuneesta tai kokemastani jonkun toisen kanssa tai häneen liittyen, kerron sen oikeilla nimillä. En ole halunnut enkä halua edelleenkään loukata ketään. Silti olen saanut kolme yhteydenottoa, jotka kertovat närkästyksestä, kun heidät tai joku muu on mainittu nimeltä.

En ole palautteen vuoksi muuttanut tekstiä, sillä ajattelen myös itselläni olevan oikeuksia kirjoittaa elämästäni siten kuin olen sen kokenut. Kirjoitusmatkani varrella on ollut myös pari pyyntöä, etten mainitsisi heitä kirjassa nimeltä enkä ehkä muutenkaan. Heitä olen kuullut.

Uhkaukset raastuvalla tai poliisille esitetyillä tutkintapyynnöillä eivät ole minuun purreet. Näistäkin yhteydenotoista olen ollut silti otettu, sillä ne kertovat, että joka päivä netissä julkaisemaani kirjaa luetaan muullakin kuin hyvällä mielellä, vaikken niin ole tarkoittanutkaan. Se on kertonut lukijoita olevan sielläkin missä en olisi arvannut.

Ihmisten yritys hallita oman maailmansa lisäksi myös muiden tekemisiä onkin arvoituksia täynnä. Kun kirjoitan hyvää tarkoittaen tärkeästä, rakkaastakin ihmisestä, niin hän saattaa lukea sen kuten kirjoitin, mutta ymmärtää päinvastaisella tavalla. Tai sitten hänen hissinsä jumiutuu syistä, joita en tiedä. Näin minusta on tullut yllättäen ja tahtomattani jonkun mielenpahoittaja. 

Googlen ja muiden hakupalvelut ovat ihmeellisiä välineitä tiukasti varjelluissa datakeskuksissa, joita on Suomessakin. Kun niille syöttää sähköisesti vaikkapa oman nimensä, niin sen voi löytää yllättävistäkin paikoista. Näin on käynyt itsellenikin. 

Joskus tuntuukin, että ihminen hyväksyy tai sietää helpommin selän takana pahan puhumisen, jonka sisällöstä hän ei saa ketään kiinni saati tuomiolle. Vastaavasti kun kirjoitan julkisesti ja myönteisesti, haluaa joku saattaa minut syytettyjen penkille. Miten se entinen pääministerimme, olisiko ollut Lipponen, sanoikaan: "Nahkurin orsilla tavataan". 

Ei kommentteja: