Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 23. tammikuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 170

Viivähdetään vielä tovi Tuusulan Mutterimajalla. Synnyinkuntani pyysi Sininauhasäätiöltä esityksen päihteettömästä asuinyhteisöstä. Se tuntui mukavalta luottamuksen osoitukselta, koska olin aiemmin ansioitunut ehkä eniten sosiaalihuollon asiakkaana ja monenlaisen pikku vilpin tekijänä.

Asia junnasi pitkään paikallaan, sillä kunnalla ei ollut juuri kokemusta ympäristön vastustuksista päihdehuollon palveluiden osalta. Joten kun se katsoi löytäneensä sopivan paikan, antoi joku virkahenkilö sen suinpäin paikallislehden uutisoitavaksi, vaikka siitä monin sanankääntein varoitin.

Kunta sai mitä tilasi ja ympäristössä nousi sellainen vastalauseiden myräkkä, mikä halvaannutti koko koneiston pitkäksi aikaa. Pidettiin palaveri, jossa sovimme, että Sininauhasäätiö saa tästä eteenpäin vapaat kädet etsiä paikkaa ja vastata tiedottamisesta. Siihen liittyi mainitsemani Asunnottomien yön tapahtuma ravintola Kaiffarissa. Siellä puolueiden edustajat sopivat koko väen edessä, että "politiikan tekeminen tällä asialla loppuu tähän". Tässä joukossa oli myös myöhemmin pormestariksi valittu Arto Lindberg. 


Eikä aikaakaan, kun tarkoitukseen löytyi erinomainen paikka Amerin entisen tupakkatehtaan takaa. Saimme tontin ja hanke eteni vauhdikkaasti. Rakennusluvastakin jätettiin vain yksi muistutus tai valitus. Sen teki lähistöllä asuva omakotitalon asukas. Joka perusteluissa mainitsi muun muassa, että "tästä ne kulkevat sitten pitkin minun tietäni hakemaan Lidlistä halpaa olutta". Saattoi olla itselläni ensimmäinen kerta, kun niin sanotusti omat koirat purivat, sillä valittaja oli Keravan nuorisovankilan ylivartija.

Mutta se ei ollut edes hidaste. Olinhan saanut vahvan, poliittisenkin valtakirjan viedä hanke satamaan. Tuusula oli erinomainen kumppani ja antoi muun muassa aloitusluvan rakentamiselle kesken olevasta valituksesta huolimatta.

Sininauhasäätiössä pääsin visioimaan oikeastaan kaksi rakennushanketta puhtaalta pöydältä alusta asti. Niin puhtaalta, ettei ollut edes tonttia rakennuksista puhumattakaan. Toinen oli Myrri Vantaalla, jossa tontin koko ja sijainti asettivat puitteet. Sen sijaan Mutterimaja on ilman mitään rajoituksia tehty, todella viihtyisä, ainutlaatuinenkin asuinyhteisö.

Sen toteutusta rahoittivat muun muassa ARA ja RAY. Pääsipä se valmistuttuaan Raha-automaattiyhdistyksen juhlakirjaankin. Sitä selatessani ajattelin ylpeäni, että olen maksanut velkani Tuusulalle. 

Ei kommentteja: