Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 14. lokakuuta 2020

Väärien valintojen asiantuntija * 69

Kuiville Pyrkivien Tuki oli itselleni merkittävä yhdistys. Siinä toimiminen opetti, että maailma on täynnä rahaa, jonka järkevästä käytöstä osalliseksi voi päästä köyhäkin. Jos on esittää rahakirstujen päällä istuville hyviä, toimivia visioita ja kykyä markkinoida sekä toteuttaa niitä. Tämä oli aivan oleellista uudella tielläni.

Kun aikoinaan lopetin juomisen, tein inventaarion itseni kanssa. Kuten usein myöhemminkin. Tiesin monesta asiasta paljon, mutta vain yhdestä niin paljon, että siitä olisi pääomaksi tulevassa ammatissani. Suurin osa tietämisistäni ei kestänyt silloin päivänvaloa eikä kestäisi vieläkään. Nyt se kaikki on kuitenkin monella tavalla vanhentunutta. Paitsi eletty elämä, kokemus ja muistot. 

Nykyään tiedän alkoholin lisäksi melko tavalla alkoholittomuudesta, raittiudesta, mielen tasapainosta sekä asunnottomuudesta ja kodittomuudesta. Jotka kaikki ovat eri asioita. Kulkuri sanookin, että koti on korvien välissä. Asunnottomat ihmiset ovat vaihtuneet koiriin vailla ihmiskotia. Kulku- ja muut koirat antavatkin taipaleellani paljon sisältöä. Haukkuvatkin minua ihmisiä vähemmän. 

Merkittävää oli oivaltaa elon eväiksi, että ei tarvitse tietää mikä on oikein, jos oivaltaa mikä on väärä valinta. On kyettävä valitsemaan toisin, joka voi kylläkin olla aivan yhtä väärä tie.

Joku voi olla melkein kaikin tavoin leppoisa, vastuullinen ja hyvä puoliso sekä isä. Melkein tulee siitä, että hän tissuttelee joka ilta pullollisen viiniä. Kunnes mieheen iskee salama tai mikä lie ja hän lopettaa viininjuonnin. Tilalle tulee äijäseuraa siellä täällä, klubeja, vieraita naisia, kaikki harrastukset kodin ulkopuolella ilman perhettä ja ikuinen kiire. Varmuuden vuoksi hän antaa vähintään kerran kuussa kurinpalautusta vaimolle ja lapsille. Hän on karsinut yhden väärän vaihtoehdon elämästään, mutta tilalle on tullut ehkä jotain vielä huonompaa. Väärien valintojen karsiminen antaa kuitenkin mahdollisuuden etsiä uutta ja olla oman elämänsä tutkimusmatkailija hamaan tulevaisuuteen.

Kuiville Pyrkivien Tuki antoi minulle ensimmäisen tilaisuuden kurkistaa valtakunnan päihde-, kriminaali- ja asunnottomuuspolitiikkaan. Eräänkin kerran istuin sen edustajana Sininauhaliiton vuosikokouksissa takarivin taavina. Kuuntelin viisaita ja ajattelin huomaakohan joku joskus minut. Olin vain pieni, epävarma itseni yhtä epävarman yhdistyksen edustajana. Joka liittyi ehdotuksestani liiton jäseneksi, erosi sieltä koska olin siellä ja liittyi taas uudestaan.

Varoin visusti ylpistymistä, sillä siitäkin oli kokemusta omasta ja muiden maailmoista. Haluan, että minua ei erota päihdeongelmaisesta kuin yksi ryyppy. Siinä joukossa oli lapsuuden, nuoruuden ja vieläkin parhaaat ystäväni. Ne harvat, ketkä ovat elossa. Olen yksi heistä, joka osasi karsia elämästä yhden jos toisenkin väärän valinnan. Alkoholismin kanssakin pärjää loistavasti vain niin kauan kuin ei juo. 

Ei kommentteja: