Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 28. syyskuuta 2020

Väärien valintojen asiantuntija * 53

Kelkkailua harrastin monta kymmentä vuotta. Yksin, äijäporukassa, Liisan, poikani Markon ja myöhemmin myös toisen vaimoni Päivin alias Päiviksen kanssa.

Liisa oli rohkea kelkkailemaan, vaikka käytti pyörätuolia. Harrastuksen hän aloitti istumalla ensin reessä kelkan perässä. Ennen pitkää hän ajoi myös itse, kun istuin takana. Viimein Liisa ajeli yksinkin. Milloin kelkkailija ei saapunut kotiin sovittuna aikana, lähdin perään ja löysin hänet kumollaan milloin mistäkin hangesta. Mutta mikään ei häntä lannistanut. Liisa rakasti lajia, olihan kelkkailu luonnossa ainutlaatuista pyörätuolilla liikkumisen vastapainona.

Päiviksen ensi kosketus omaan kelkkaan ja varsinkin hankkimiseen on kertomisen arvoinen tarina. Vietettiin vapaata Laukaan Nurminen järven rannalla, Päivis Placessa ja hän lähti mukaani, kun olin menossa Kuvan Moottoripalveluun.

Joskus Thaimaan tsunamin jälkeen se oli, sillä kuuntelimme haikein mielen matkalla Aki Sirkesaloa, jonka hyökyaalto perheineen vei. Silloinen tai tuleva vaimoni, en muista, sanoi haluavansa ostaa Akin CD:n. Johon minä, ettei tarvitse vaan voin tehdä hänelle laittoman kopion.

Kun pääsimme pyörä- ja kelkkaliikkeeseen, oli siellä kaiken mielenkiintoisen joukossa hyvin siisti, käytetty moottorikelkka. Jolla innostin Päivistä tekemään pikku lenkin. Tähän hän tarttui ja hurahti laakista sekä totesi hieman tuumattuaan, että ehkä hän voisi hankkia kelkan. Kun rahaakin säästyi Sirkesalon CD:n piraattokopion ansiosta. Ylivertainen perustelu, jota olen ajatellut ja kertonutkin monesti myöhemmin.

Ehkä paras hetki harrastuksen parissa oli Päiviksellä Lapissa, kun hän kapusi kelkkansa kanssa Olostunturin huipulle. Ja totesi: "Voi juku, huima juttu, olen täällä päällä ja ajoin aivan itse!"

Päivis Place Laukaan Pitkäniemessä, saman järven rannalla Juha Kankkusen kotitilan kanssa, oli ja on hieno paikka vaikka mihin. Joka ikkunasta näkyy järvi, johon ei ole matkaa kuin parikymmentä metriä. Kelkalla tai kävellen. Kelkkailuharrastus lisäsikin talvikäyttöämme melko lailla.

Ei kommentteja: