Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 27. syyskuuta 2020

Väärien valintojen asiantuntija * 52

Seuraava yön yli pysähdys oli Muoniossa, Harrinivan lomakylässä. Josta löytyi lämmin petipaikka hieman poikkeuksellisissa olosuhteissa. Mutta annetaan Paavon kertoa siitä hieman itse, kuten koko reissustakin:

"Terve Sosiaalineuvos Jorma. Kaikkea sinäkin muistelet. Mutta oikein muistit ja hyvän kunnanjohtajan kunta saikin. Ei ollut meillä juuri murheita, kun päästelimme viikon päivät Lapin hangilla ja illan tullen kävimme asutuissa paikoissa ollessamme kaupassa kyselemässä olutta pari pulloa mieheen. Sulle ei pilsua aina löytynyt, mutta keppanaa mulle löytyi aina.

Kyllä OFFi-mies jäi mieleen, samoin Rukan saunan lauteilla kehuskelumme yli 1000 kilsan kelkkaretkestämme. Vastapäätä lauteilla istuneet kaksi kaveria tokaisivat ajaneensa saman matkan kilpaa 24 tunnissa - me viikossa.

Ja muistiin tarttui sekin, kun uoman reunaa ajettiin ylöspäin ja onnistuin kaatumaan yksin ollessani lähes paikallaan kelkan tullessa päälle. Enkä meinannut päästä puolentoista metrin lumihangessa sen alta pois.

Yamahaa en saanut käännettyä, mutta tulit jonkun ajan päästä takaisin ja kammettiin kulkuneuvo yhdessä oikein päin. Kerroit myös, että olit ollut aivan hilkulla ajaa uomalla avantoon jne jne....

Ikuisesti on mulle vähemmän Lappia kiertäneelle jäänyt mieleen samalla reissulla yöpyminen Harrinivan vetokoirien varustehuoneen lattialla. Talossa oli satoja koiria ja valjakkoihmisten varusteet kuivumassa varastossa.

Lattia oli lämmin ja paskanhaju mahtava. Ei haitannut, kun muuta sisätilaa ei ollut vapaana ja pakkasta oli yli 40 astetta. Siellä etelän miehet sopuisasti yöpyivät ja jatkoivat aamulla taivallusta."

Siitä suunnattiin Äkäslompoloon mistä myös reipas viikko aiemmin lähdimme liikkeelle. Henkeä ja tarmoa oli varsinkin lähtiessä kuin patterin vieressä porisevassa kiljupöntössä. Suuntasimme silloinkin kohti 30 kilometrin päässä olevaa Muoniojokea.

Aikamme ajettuamme aloimme ihmettelemään missä joki mahtaa olla. Kunnes havaitsimme sähköpylväiden ruotsinkieliset varoitustekstit. Olimme tulleet kilometritolkulla naapurivaltion puolelle ja ylittäneen yli satametrisen joenkin huomaamatta sitä lainkaan. Tällä kertaa emme saaneet peräämme rajavartijoita. Tai he eivät löytäneet meitä.

Ei kommentteja: