Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 26. elokuuta 2020

Väärien valintojen asiantuntija * 20

Aiemmin mainitsin, etten ollut halukas menemään AA-ryhmään. Se ei johdu siitä, että itselläni olisi ylipäätään 12-askeleen ohjelmia vastaan jotain. Niitähän on tarjolla monen riippuvuuden hoitoon. Kuten muitakin hengellisiä vaihtoehtoja.

Vaan periaatteista, joita minulla on hyviä ja vähemmän hyviä. En ole koskaan pyytänyt minkään sortin korkeammalta voimalta apua ongelmiini, jotka ovat seurausta omista, vääriksi osoittautuneista valinnoista. Joita päihteet ja tupakka selkeästi olivat. Itse olen ne suuhuni laittanut ja itse otan ne myös pois. Omin voimin, näin ajattelin aikoinaan ja yhä.

Tupakasta irti pääseminen oli itse asiassa paljon tiukemmassa kuin alkoholi. Varmasti sata kertaa sen lopetin illalla ja yhtä monta kertaa aloitin aamulla ensimmäiseksi.

Kunnes luin psykiatri Martti Paloheimon kirjasta, että joitakin on auttanut valita tulevaisuudesta joku tärkeä päivä ja tähdätä siihen. Valitsin päiväkseni, jolloin olen ollut juomatta kaksi vuotta. Lisäkannustin oli, kun tiesin monia juomisen lopettaneita, jotka sauhuttelivat edelleen. Niille ajattelin elvistellä ja ylentää itseäni: "Ai, te poltatte vielä."

Tilasin roska-autonkin tyhjentämään kotini astiat, ettei varmasti ole aamulla herätessä edes tupakantumppia mihin tarttua. Pidin päätökseni. Kolmena ensimmäisenä päivänä kuljin pitkin katuja niiden perässä, jotka polttivat kävellessään ja haistelin haikuja.

Mutta en pannut tupakkaa suuhuni, vaikka ensimmäiset päivät ja yöt teki koko ajan mieli aivan sairaalla tavalla. Yötä päivää. Muutaman päivän kuluttua havahduin yhä useammin, että hetkinen, nyt oli tovi eikä tehnyt röökiä mieli. Silloin sain varmuuden, että onnistun.

Pinna oli supertiukalla. Muistan, kun työnantajani ilmoitti määräaikaisen työsuhteeni jatkumisesta. Haukuin viestintuojan lyttyyn. Hän kutistui pöytänsä takana yhä pienemmäksi todeten hiljaisella äänellä: "Anteeksi Jorma, mutta minä kun luulin kertovani sinulle iloisen ja hyvän uutisen."

Kun himo hellitti, kiersin kaksi seuraavaa viikkoa pyytelemässä niiltä anteeksi, jotka haukuin maan rakoon muutaman päivän aikana.

Ei kommentteja: