Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 2. huhtikuuta 2020

Ahdistava logiikka

En viisastele ja vielä vähemmän yritän näytellä viisasta. Mutta paljon olen mossottanut, aina kyllästymiseen saakka taloudesta ja sen ylivallasta. Missä kaikki pyörii rahan ympärillä ja kaikkea pitää olla yhä enemmän, suurempaa ja kalliinpaa. Auton vaihtoonkin riittää naapurikateus.

Kaikista eläväisistä ahneuden ja mainitun kateuden ongelma on vain ihmisillä, vaikka saman tapaista löytyy eläimistäkin. Harakat kiusaavat pihassa luuta kaluavaa koiraa, kunnes se hiiltyy ja kirmaa kiusaajien perään. Jolloin sivussa luuta kytännyt parven jäsen vie luun ketjussa olevan koiran ulottumattomiin. Väittäisin harakoiden vielä ilkkuvan perään.

Ehkä korona satuttaa eniten tai ensin keskiluokkaista, joka ei pääse reissuun sinne eikä minnekään, ei saakaan hankittua sitä tai tätä tarpeetonta, eikä voi viettää viikonloppuiltaa kantakuppilassa ja niin edelleen.

Ehkä korona-arjen sankari on Kainuun korvessa mökissään asuva työtön tai eläkkeellä oleva metsuri. Joka hankkii ruokansa omasta kasvi- ja perunamaasta, metsän sienistä ja riistasta sekä järven kaloista.

Ja joka ei muutenkaan mene kylälle kuin suola- tai kaffepaketin noutoon sekä rahapäivänä, jolloin hän nostaa postin pisteestä saapuneet rahansa.

Ihmisiltä loppuvat maksuvälineet rahakeskeisessä elämässä, kunnat odottavat valtiolta miljardiluokan apupakettia, yrittäjät helpotusta vähintään vuokriin ja kaikki keillä on velkaa, helpotusta lainoihin. Mutta kukaan ei kerro tai edes ehdota mistä rahat otetaan. Enkä sitä tiedä minäkään.

Koko yhteiskunta on iät ja ajat elänyt kädestä suuhun, kuntien taloudet ovat kuralla ilman koronaakin ja valtakunnan kirstu on täytetty velkarahalla, jos silläkään.

Mutta tiedän kuka on viime kädessä laskun maksaja. Sama kuin aina ennenkin. Hän tai se, joka maksaa veroja.

Olen karanteenissa, josta toivon selviäväni elävänä ihmisten ilmoille. Olen myös itsekäs ja omalla laillani kuin Kainuun metsuri.

Nyt ymmärrän senkin mitä tarkoittaa puskurirahastot. Loppuelämäni pääsponsori on Ilmarinen ja olen hyvin tyytyväinen, että sen kirstu on täynnä maksettuja eläkerahoja 😁.







Ei kommentteja: