Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 13. maaliskuuta 2020

Perjantai ja 13. päivä

Taikauskon mukaan tänään meneillään oleva perjantai 13. päivä on epäonnen päivä.

Uskomus on otettu ajoittain varsin kirjaimellisesti. Joistakin hotelleista eri puolilla maailmaa saattaa puuttua huone numero 13 tai peräti koko kerros. Minunkin hotellista se puuttui. Tai olihan kerros, muttei numeroita. Hisseissäkään.

Kun Formula 1 -sarjassa jaettiin kauden kilpanumerot edelliskauden sijoitusten perusteella, ei numeroa 13 annettu kenellekään.

Päivään liittyvällä pelolla on jopa oma diagnoosinsa – paraskavedekatriafobia.

Triskaidekapfobiasta kärsivät pelkäävät puolestaan lukua 13.

Erään tarinan mukaan päivä olisi saanut merkityksensä kun Ranskan kuningas Filip IV Kaunis vangitutti Temppeliherrain ritarikunnan jäsenet. Kuningas oli lähettänyt kaikkiin kaupunkeihin, joissa temppeliherroja oleskeli, kirjeen, joka oli sallittua avata vasta 13. lokakuuta 1307. Kirjeessä kuningas syytti temppeliherroja saatananpalvonnasta. Temppeliherrat vangittiin ja poltettiin roviolla.

Talvisodan päättymisestä tulee tänään kuluneeksi 80 vuotta. Sota kesti 105 päivää, joka on kovin tuttu luku minulle. Nyt onkin hyvä päivä muistella talvisodan päättymistä. Ilon ja surun sekä onnen ja epäonnen päivää. Tuli Moskovan rauhansopimus, mutta kotimaa pieneni yli 10 %.

Suomi säilytti itsenäisyytensä yli kymmenesosan pienempänä. Moni menetti henkensä, moni kodin, moni elämäntyönsä, moni läheisensä ja moni kaiken. Myös elämänhalunsa.

Tähän aikaan ja päivään sattuu myös tähänastisen elämäni sekä maailman yksi suurimmista uhkakuvista ja vitsauksista korona-viruksen muodossa. Kukaan ei tiedä edes sitä kuinka moni selviää hengissä. Itse osaan vain etupäässä ajatella kuinka pieni ja mitätön ihminen onkaan maailmankaikkeudessa. 

Ei kommentteja: