Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 12. maaliskuuta 2020

Kokemusasiantuntijat

Väärien valintojen kokemusasiantuntija tulossa kotiin
Kun aikoinaan käänsin viimeisen kerran viinakuppini nurin, lähes 40 vuotta sitten, olin saanut päihteistä tarpeeksi. Tiesin monesta väärästä asiasta elämässäni riittävästi, mutten juuri mitään mistään mikä olisi oikein. Minusta oli huomaamattani tullut "väärien valintojen asiantuntija".

Eilen sain huomata, että sillä ei tulla kaikkien mielestä vielä päihteiden käytön kokemusasiantuntijaksi, vaikka isossa ikkunassa on samasta asiasta kysymys. Laittaa nuppinsa sekaisin millä kemiallisella aineella tahansa.

Kirjoitin puolijulkisesti, että joiltakin osin narkomaanien hoidossa ei ole kysymys ihmiarvosta, vaan jostakin aivan muusta. Niin jo parahtaa joku, arvatenkin saman rodun, mutta eri heimon jäsen ja pyrkii nollaamaan minut, "että onko sinulla kokemuksia heroiinin iv käytöstä paljonkin". Se tarkoittaa suonensisäistä käyttöä. "Tsiisukseen" näytti kolahtavan termini "narkkariapu kauniissa paketissa". Hänen mukaansa lienee piikitettävä huumeita ennenkuin voi käsittää ihmisarvosta mitään.

Jokunen päivä sitten kirjoitin niistä tai heistä ketkä tehtailevat kanteluita ja tutkintapyyntöjä valtakunnansyyttäjän toimista. Kun hän virkansa puolesta ja virkavastuulla tutkii onko kansaedustaja syyllistynyt rikokseen. Sanoin heidän syyllistyvän nykytermin mukaan valtion virkamiehen maalittamiseen.

Niin jo joku halusi nollata minua siinäkin: "Mitä sinun kirjoitukseesi tulee, se käsittelee jälleen - kuten joskus aiemminkin - kokemaasi alemmuuden tunnetta."

Ehkä se on näin, sillä olen satavarmasti ollut koulu- ja paljon muutakin kiusattu tietääksi omakohtaisesti miltä tuntuu olla maalitauluna. Mutta se ei näemmä tee minusta tämänkään alan kokemusasiantuntijaa, vaan alemmuuden tunteen asiantuntijan.

Yllä olevia tarinoita on maailma täynnä. Ja niitä ihmisiä, jotka ymmärtäen tai ymmärtämättään ylentävät itseään tai rakentavat omaa minäänsä painamalla muita.

Joskus, ehkä juuri mainitusta alemmuudentunteesta johtuen koen, että itsentuntoa on hyvä ehjätä senkin vuoksi, että on varaa olla heikko ja kertoa siitä muillekin.

Voi kysyä itseltään, että jos ei pidä jalanjälijistä kasvoillaan, niin miksi sitten makaa lattialla. Mutta sieltä voi nousta ylös myös nitistämättä muita.

Ei kommentteja: