Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

Sosiaalinen media ja valeprofiilit

Jormas: Sosiaalinen media on yksi lempiharrastuksistani, johon käytän paljon aikaa. Mutta se ei ole pelkästään huvi, sillä sen avulla olen opetellut englantia, jota muuten en ole opiskellut tuntiakaan. Nyt pystyn keskustelemaan englanniksi somessa, kun käytän välillä kääntäjää.

Sitten olen pitänyt päiviksen kanssa blogia monta vuotta. Lukukertoja tällä hetkellä siellä on reippaasti yli 300 000. Yksi syy blogien syntymiseen oli, että olen aina halunnut sanoa myös muille jotain. Järkevää ja järjetöntä. Niillekin joita en tunne. Tätä tarvetta tyydytin kirjoittelemalla mielipiteitäni lehtien palstoilla. Kunnes mittani tuli täyteen, sillä kyseisissä aviiseissa oli aina joku "vastaava", joka puolestani päätti mitä sanon ja miten tai sanonko lainkaan heidän julkaisussaan.

Nyt sanon omissa julkaisuissa mitä hyväksi näen. Usein hyvässä hengessä, mutta silloin tällöin myös mieli närästystä täynnä. Joskus on joku uhannut oikeustoimillakin, jos on yksikin asiavirhe. Ehkä ei ole ollut, sillä kutsua raastupaan ei ole tullut.

Somessa on myös mahdollista vaikuttaa, sillä joskus on joku yrittäjä pyytänyt poistamaan tai muuttamaan kirjoitustani, joka hänen mielestään voi kaataa hänen koko yrityksensä. Tässä esimerkkitapauksessa lupasin niin tehdä heti kun hänen työntekijänsä palauttaa postilaatikkomme vierestä anastamansa kukka-amppelin. Amppeli ilmestyi paikalle puolessa tunnissa, jonka jälkeen muutin kirjoitustani.

Somemaailman harrastuksiini kuuluu myös valeprofiilien paljastaminen, joista ainakin yhdestä kirjoitin moniosaisen blogisarjankin. Se poiki muun muassa etäystävyyssuhteen bulgarialaiseen sähkölaitoksen valvojaan. Jolle toimme Thaimaasta hänen harrastuksiinsa liittyen kasvien siemeniä. Ne lähetimme Suomesta Sofian kupeeseen kirjeessä. Ja voi sitä kiitosten määrää, jotka sain Messengerillä. Välillä englanniksi, välillä hänen äidinkielellään ja vähän suomeksikin. Sekä ikuisen kutsun tulla kylään. Ehkä menen joskus, ehkä en.

Huomenna tai ylihuomenna kirjoitan valeprofiileista lisää. Jotka ovat usein naisia tai naisiksi tekeytyneitä. Ehkä he ajattelevat, että naisen on helpompi huijata. Ainakin miehiä 😅.

Ei kommentteja: