Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 20. lokakuuta 2018

Pääministerin puhe

päivis: Olen jotenkin ihaillut Thaimaan pääministeriä, koska hän käsittääkseni puhuu säännöllisesti kansalle. Ehkä pitkän puheen pitopäivä on perjantai. Puhe näytetään televisiossa ja se on tekstitetty englanniksi.

Onnistun yleensä seuraamaan puhetta varsin huonosti, sillä thaikieli on nopeaa ja pääsen vaivoin käsittämään englanninkielisen käännöksen alun, kun ruutuun vaihtuu jo uusi lause. Mutta puheiden myönteinen sävy ei ole jäänyt epäselväksi.

Tänä aamuna Hua Hinissa alkoi vähän kuuden jälkeen, heti auringon noustua, kuulua ulkona olevista kaiuttimista puhetta ja lyhyitä laulun pätkiä. Puhe jatkui ja jatkui. Se kesti lopulta yli tunnin. En tullut varmistaneeksi keneltäkään, mutta luulen, että nytkin äänessä oli pääministeri. Ehkä hänen edellispäiväinen puheensa uusittiin, koska kaikki eivät varmaankaan olleet illalla televisioiden äärellä kuuntelemassa päällikön sanomaa.


Viime talvena kuulimme pohjoisessa samankaltaista puhetta illansuussa. Silloinkin ajattelin puhujan olevan pääministeri, mutta olikin kuulemma paikallinen kyläpäällikkö. Sellaiseksi aamuista puhujaakin ensin arvelin, mutta puheen pitkästä kestosta päättelin, että pääministerihän siinä varmaan haasteli leppoisia kansalaisille. Sanaakaan en tietysti ymmärtänyt.

Olisihan kiva, jos meillä Suomessakin kuultaisiin jotain vastaavaa. Presidentin uudenvuoden puhe toistuu niin harvoin. Omaan kotikuntaan asian sijoittamalla voisi ajatella vaikka niin, että Tuusulan pormestari puhuisi kaiuttimien välityksellä viikoittain kuntalaisille. Ja jos omaa sanottavaa ei aina olisi, ääneen pääsisivät apulaispormestarit aina vuorollaan.

Ei kommentteja: