Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 1. elokuuta 2018

Lämmintä pukkaa

päivis: Helle on hellinyt Suomea viikkokausia, lähes ainakin. Suomalaisethan odottavat kesällä helteitä, mutta sitten kun sellaista saadaan, siihen kyllästytään parin päivän sisällä. Alkaa valitus, että saisi jo loppua. Piakkoin on luvassa "helpotusta", kun sääennusteen mukaan viikonlopun aikana ainakin etelässä asteet tippuvat lähemmäksi kahtakymmentä.

Helteiden jatkuminen ilman muuta yllätti kaikki. Eihän näin uskottu tapahtuvan. Puhutaan poikkeustilanteesta.

Työpaikoilla ollaan huuli pyöreinä, kun sisätiloissa lämpötilat nousevat päälle 28 asteen. Nyt jo huudetaan jopa sen perään, että työnantajan on lisättävä henkilöstöä, jotta vakituinen väki saa pidettyä lain mukaiset tauot. Saahan sitä huudella, mutta tuntuu aika huvittavalta kuvitella, että kerrankin näin hyvän sään sattuessa jostain löytyisi reserviporukkaa, joka kykenisi esimerkiksi sairaalatyöhön.

Kaupoista ovat tuulettimet välillä loppuneet, mutta niin muistan käyneen vähän lyhyempienkin hellejaksojen aikana. Kaupat eivät selvästikään opi ja ymmärrä, että kesällä tosiaan ihmiset saattavat tarvita tuulettimia. Ilmalämpöpumppuja, joissa on myös viilennysominaisuus, on uutisen mukaan odoteltava tällä hetkellä jopa kuukauden päivät. Saattavat helteet olla jo ohi, kun asentaja viimein pääsee hommiin.

Vaikka pidänkin lämpimästä, helle myös pelottaa. Tätäkö ilmastonmuutos saa aikaan? Kun kaikki vanhat sanovat, että vastaavaa ei ole aiemmin koettu. Taitavat tilastotkin vahvistaa tätä käsitystä. Vai onko tämä vain sattumaa?

Uimassa voi käydä monta kertaa päivässä, mutta eipä se juuri viilennä, 
kun Jokilammenkin vesi on melkein yhtä lämmintä kuin ilma.

Ei kommentteja: