Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 26. toukokuuta 2018

Eläkeläisen selviytymisstrategiat - talous

päivis: Viimeksi kirjoitin eläkeläisenä olemisesta ja eläkkeelle valmistautumisesta. Aloitin taloudesta ja jatkan siitä. Sain vähän pyyhkeitä kotona, kun en "muistanut" avata omien työvuosieni sijoituksia ennen eläkeikää. Jorman mielestä avasin asiaa turhan synkästi. Yhtä sun toista tuli tosiaan hankittua siinä vaiheessa, kun palkkaa vielä kilahti tilille kerran kuukaudessa.

En tiedä, oliko se kovinkin tietoista, kun sijoitin palkkarahojani asioihin, joista nyt eläkkeellä ollessa voisin vain haaveilla, jos en olisi näin tehnyt. Niin tai näin, jonkinlaisesta valmistautumisesta myöhempiin vuosiin siinä taisi kuitenkin olla kyse, kun ensin ostin asunnon (lähes kokonaan pitkäaikaisella lainarahalla) ja sitten sijoitin matkailuautoon yhdessä Jorman kanssa. Uusi henkilöauto tuli myös ostettua työvuosien aikana. Muista härveleistä tässä yhteydessä ei kannata kirjoitella. Moniin tarpeettomiltakin tuntuviin asioihin on tullut törsättyä.

Tulevaisuuden näkymäni - "iso kuva" kuten Jorma tänään minua opetti - minulla on, että tiukan paikan tullen voin myydä kakkosasunnoksi jääneen entisen kotini. Silloin tuo 2000-luvun alun hankinta muuttuisi samalla aidosti sijoitukseksi. Nythän se vielä vastikkeineen on menoerä, mutta samalla se tietysti mahdollistaa mukavasti oleskelun entisellä kotiseudullani.

Tärkein viimeisten työvuosien hankinta on kuitenkin asunto Thaimaassa. Se muun muassa mahdollistaa sen, että eläkkeellä ollessa voimme asua Thaimaassa pitempään, käytännössä puoli vuotta kerrallaan. Ja koska ollaan Thaimaassa, pienikin eläke riittää ihan mukavaan elämään.

Tuon edellä kerrotun tarkoitus on kannustaa miettimään, mitä talouden kannalta elämältään haluaa ja miten sen voi toteuttaa. Itse lähinnä keskityin hoitamaan lainojen maksut ja säästämään siinä sivussa kaiken palkasta yli jääneen, jotta ihan kaikkea ei tarvinnut hankkia lainarahalla. Silti en silloin vielä ollut ihan samanlainen penninvenyttäjä kuin nykyään.

Varmasti olisin voinut säästää paljon suunnitelmallisemminkin. Ja jos silloin olisin ymmärtänyt jotain sijoittamisesta, siihen olisin ilman muuta ryhtynyt. Nyt voin oikeastaan vain yrittää paikkailla vahinkoja ja toivoa, että sijoitukseni tuottavat jotain siihen mennessä, kun vapaaehtoinen eläkkeeni lakkaa.

Suunnitelmamme on viettää puolen vuoden jaksoja Thaimaassa mahdollisimman pitkään. Sen ansiosta saan eläkkeeni riittämään, sillä elämä Thaimaassa on paljon Suomea edullisempaa. Ja vaikka kotimaassakin samaan aikaan lankeaa monenlaisia pakollisia maksuja maksettaviksi, eläke riittää ainakin näillä näkymin.

Tiedän, että kaikki eläkkeelle jäävät eivät halua lähteä kotoaan vieraille maille. Aika pieni osa eläkeläisistä tähän päätyykin, mutta monella syyt siihen ovat samankaltaiset kuin minulla: sää ja halvemmat elinkustannukset. Edes omistusasuntoa ei esimerkiksi Thaimaassa tarvitse olla, jotta pienelläkin eläkkeellä tulee toimeen.

Muistan, että jossain vaiheessa säästämistä pidettiin typeränä. Nyt kuitenkin kannustetaan säästämään ja sijoittamisenkin katsotaan olevan mahdollista oikeastaan kaikille. Seuraan sosiaalisessa mediassa ja muuallakin netissä aiheesta käytävää keskustelua ja tiedän, että varsinkin monet naiset ovat innostuneet sijoittamisesta. Aika moni aloittaa tosi pienillä rahoilla, mutta tärkeintä onkin tuo aloitus ja tietysti se, että jatkaa. Itse olen päättänyt laittaa jokaisesta eläkkeestä 50 euroa säästöön. Vuoden aikana säästyneen rahan voin käyttää esimerkiksi Thaimaan meno-paluu-lentoihin.

Seuraavassa blogissani ajattelin jatkaa samasta aiheesta ja miettiä muun muassa sitä, miten eläkkeellä ollessa omaa taloudellista tilannettaan voi kohentaa. Toistaiseksi omat kokemukset siitä eivät ole olleet kovin kannustavia.
Kirpputorimyynnistä annetaan usein turhan ruusuinen kuva tapana ansaita.
Ihan kaikki ei käy kaupaksi ja kauppapaikkakin ratkaisee paljon.

Ei kommentteja: