Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 9. helmikuuta 2018

Suurlähetystö jalkautui Pattayalle

päivis: Suomen Thaimaan-suurlähettiläällä on ollut tapana vierailla vuosittain henkilökuntansa kanssa Pattayalla, jossa täkäläisille kansalaisille on annettu tietopaketti ajankohtaisista asioista. Tällä kertaa mukana oli myös viimeinkin nimitetty ja piakkoin palkattoman työnsä aloittava Pattayan kunniakonsuli Tuomo Rautakivi.

Infotilaisuus järjestettiin Pattaya Suomi-Seuran uusissa tiloissa Pratamnakilla, jonne suurlähetystö hiljattain toi myös Suomen presidentinvaalien kolmepäiväisen ennakkoäänestyksen.

Pattayan kunniakonsuli Tuomo Rautakivi (vas.), tiiminvetäjä Ville Valo, suurlähettiläs
Satu Suikkari-Kleven ja konsuli Raimo Pahkasalo. Taustalla Pattaya Suomi-Seuran
hallituksen jäsen Christer Mannila.
Suurlähettiläs Satu Suikkari-Kleven kuvaili omassa puheenvuorossaan Suomen ja suomalaisten kannalta tärkeitä tulevaisuuden näkymiä. Vaaleja on suruajan jälkeen Thaimaassa odotettu kovasti, mutta näillä näkymin niiden ajankohta siirtyy vuoteen 2019. Yksi Suomenkin tehtävistä Thaimaan demokratiakehitystä tuettaessa on naisten kannustaminen politiikkaan. Yritysmaailmassa naiset ovat suurlähettilään mukaan jo hyvin edustettuina.

Suomenkin kannalta merkittävä muutos on EU:n joulukuussa voimaan tullut uusi yhteistyölinjaus, joka mahdollistaa taas vuosien katkon jälkeen ministerivierailut Thaimaahan.

Suomalaisille kasvuyrityksille Thaimaa tarjoaa Suikkari-Klevenin mukaan mahdollisuuden tulla kehittämään muun muassa jätteiden hyötykäyttöön liittyviä ratkaisuja. Opettajakoulutuksen saralla Suomella on myös täällä paljon mahdollisuuksia, samoin digiratkaisuja tarjoavilla yrityksillä on hyvät tulevaisuuden näkymät, terveydenhoitoteknologiaa unohtamatta. Thaimaa-tietoisuutta on kuitenkin jatkuvasti viestittävä suomalaisyrityksille.

Jos suomalaisille thaimaalaiset näyttäytyvät lähinnä puolisoina tai marjanpoimijoina, yhä enenevässä määrin thaimaalaisia on alkanut kiinnostaa Suomi matkailumaana. Tätä pyritään jatkossa edistämään muun muassa käynnistyneen kirjahankkeen avulla.

Suurlähetystön viisumiasioiden tiiminvetäjä Ville Valo muistutti, että suurlähetystöllä ei ole toimivaltaa Thaimaan viisumeja koskevissa asioissa. Annettavat palvelut koskevat vain thaimaalaisten ja Thaimaassa pysyvästi asuvien ulkomaalaisten viisumeita ja oleskelulupia Suomeen matkustettaessa. Valo huomautti, että Suomessa oleskelun tarkoitus pitää kertoa rehellisesti viisumia tai oleskelulupaa hakiessa. Viisumi ei riitä, jos todellisuudessa on tarkoitus muuttaa Suomeen.

Konsuli Raimo Pahkasalo kuvaili Suomen Thaimaan-suurlähetystöä pieneksi edustustoksi, joka hoitaa paljon monipuolisia asioita. Hän toivoi, että kansalaiset osaisivat erottaa asiat, joihin suurlähetystöllä ei ole toimivaltaa. Nämä tehtävät aiheuttavat usein täysin turhaa työtä.

Jonkinlaisena uutena ilmiönä edustuston hoitamiin tehtäviin ovat tulleet viime hetkellä lentolipun ostaneiden ongelmat, joita on ilmennyt erityisesti Lähi-Idän maiden lehtoyhtiöiden lennoille pyrittäessä. On ollut tilanteita, joissa luottokorttimaksua ei ole voitu todentaa ennen lennon lähtöä, joten suomalaismatkustajiakin on koneen lähtiessä jäänyt kentälle. Edelleen virkailijoiden tehtäviä ovat lisänneet 25-30-vuotiaat suomalaiset, jotka Pahkasalon kokemuksen mukaan tulevat Thaimaahan paetakseen kotimaassa selvittämättä jääneitä ongelmiaan. Jonkin verran ilmiö on laajentunut myös Kambodzaan, joka sekin kuuluu Bangkokin-suurlähetystön alueeseen.

Kevään aikana tehtävässä aloittava Tuomo Rautakivi on yksi noin neljästä sadasta Suomen kunniakonsulista maailmalla. Thaimaassa hän on kolmas. Valtionhallinnon asiantuntijana pitkään toimineen Rautakiven yhtenä valttina on muun muassa hyvä thaikielen taito. Rautakivi kuvaili tulevan tehtävänsä haasteita toteamalla, että Thaimaa on yksinkertainen yhteiskunta, jossa myös ongelmat ovat yksinkertaisia. Virkistävä mielipide, sillä ihan toistahan meille usein täällä väitetään.

Kunniakonsulin toiminnan käynnistämisestä Pattayalla tulee lähiaikoina tietoa suurlähetystön sivuille.

Ei kommentteja: