Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Venäläinen rusketus

päivis: Kun näen jonkun oikein pahasti itsensä auringossa polttaneen, ajattelen, että siinä on taas otettu venäläinen rusketus. Jostain syystä lähes aina tällainen auringon polttama kun sattuu olemaan venäläinen. En tiedä, mistä erityisesti venäläisten ihon palaminen johtuu, mutta yksi arvaus minulla on siihen: loma on lyhyt ja rusketus pitää saada hinnalla millä hyvänsä.

Joku toinen voisi tietysti veikata, että veli tai sisko venäläinen on sammunut rantatuoliin tai hiekalle. Kun ihan tolkun oloiset ihmisetkin onnistuvat polttamaan ihonsa, uskon vahvasti, että ihon palaminen on tarkoituksellista. Tiedä sitten, muuttuuko palanut iho kauniiksi rusketukseksi ennen kotiin paluuta.

Jostain olen kuullut tai lukenut, että kaikenlaiset rihkamakauppiaat tarkkailevat turistikohteissa (varsinkin muualla kuin Thaimaassa) mahdollisia asiakkaita ja käyvät erityisesti niiden päälle, joilla ei vielä ole rusketusta näkyvissä. Vasta vähän aikaa sitten lomalle tullut kun on kai helpompi saalis kuin rusketuksellaan jo pitempiaikaisesta oleskelusta viestivä. Jälkimmäinen kun voi kauppiaan näkökulmasta pahimmillaan olla kovinkin tympeä lähestyttävä.

Harrastan itsekin ihan huvikseni ihmisten rusketuksen tarkkailua. Täällä kotimme, Seven Seasin alueellakin voi hyvin joukosta erottaa ne, jotka ovat vasta äskettäin tulleet lämpöön ja aurinkoon.

Aurinkoa ja rusketusta saa kaikkialla ulkona ollessa.
Itse en tarkoituksella makoile auringossa. Kun olen rannalla tai kotipihassa, valitsen varjopaikan. Silti olen Thaimaasta palattuani melkoisen ruskea. Ruskettumista kun ei voi välttää, jos kävelee tai liikkuu moottoripyörällä.

Halu ruskettua on outo asia. Nykytiedolla liika auringonotto voi pahimmillaan viedä hengen, mutta se myös tekee ihosta ryppyisen ja saattaa vanhentaakin ennen aikojaan. Silti haluamme ruskettua. Hyvä asia auringossa olossa on tietysti se, että se takaa meille riittävän D-vitamiinin saannin. Suomessa varsinkin talvella D-vitamiinin kanssa voi olla niin sun näin. Itsekin olen sitä ottanut purkista talvella, mutta joskus muinakin vuodenaikoina.

Thaimaalaiset sen sijaan haluaisivat olla vaaleampia. Kauppojen kemppariosastot ovat väärällään tuotteita, joiden väitetään sisältävän ihon vaalentamista edistäviä ominaisuuksia. Noinkohan yksikään thaimaalainen on niiden ansiosta saanut ihonväriään vaalenemaan? Aika huvittava (ja vaarallinenkin) näky on thaikkunainen, joka ohjaa skootteriaan yhdellä kädellä ja yrittää samaan aikaan toisella kädellä suojata kasvojaan porottavalta auringolta.

Ei kommentteja: