Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 25. tammikuuta 2018

Miksi valoa ei voi kantaa säkissä sisään?

Jormas: Maailma on täynnä toinen toistaan suurempia viisauksia, joista osan ymmärrän ja osaa en. Yksi sellainen on, että "kannettu vesi ei kaivossa pysy", jonka ymmärrän ja en ymmärrä. Jos ei kerran pysy, niin miksei pysy? Vai tarkoittaako se jotain mitä en kuitenkaan ymmärrä? Opetetaanhan ihmisiä koulussakin, eli kannetaan vettä pohjattoman tuntuisella ämpärillä, mutta aina jotain takkiin tarttuu. 

Kun olin koulussa reippaasti yli puolivuosisataa sitten, luokka nauroi hölmöläisiä, jotka yrittivät tuoda ikkunattomaan huoneeseen säkillä valoa. Minä nauroin mukana, etten olisi näyttänyt muita hölmömmältä. Vaikken ymmärtänyt miksei valoa voi varastoida valoa läpisemättömään laatikkoon.

Tänään luulen ymmärtäväni sen tavalla, josta kelpo pappi pitäisi hyvän saarnan. Että sitä mitä sanomme maapallolla päivänvaloksi, ei meillä ole omasta takaa lainkaan.

Vaan osanamme olisi ikuinen säkkipimeys päivin sekä öin, jos meille eivät loistaisi valoaan taivaan kappaleet, aurinko, tähdet, kuu ja niin edelleen, joista niistäkään emme tunnu tietävän hölkäsen pöläystä. 

Mutta kun tulee tiettyyn ikään, voi repaleisellakin itsetunnolla kailottaa vaikka somessa koko maailmalle kuinka tyhmä ja itse asiassa monet muutkin ihmiset ovat.

Esimerkiksi olen muutaman talven seurannut ja kirjoittanutkin kahdesta, 60-vuotiaaksi elävästä papukaijasta, jotka ovat kahlittu puolen metrin ketjuun Soi Welcomella kuppilan maskotiksi houkuttelemaan sisään kaltaisiani hölmöjä ihmisiä.

Siinä on syödessä hyvä pohtia kumpi on hölmömpi. Kaija, joka pyrkii taivaalle vapauteen vai ihminen, joka menee katsomaan sen toivotonta yritystä. Sitä en edes kehtaa kirjoittaa mitä eläintarhan apina usein tekee nähdessään pällisteleviä ihmisiä vankilansa toisella puolella.

Kaikennkaikkiaan tämän aamun marmatus on hyvä päättää toteamukseen, että hevin ei maailmankaikkeudesta löydy toista eläväistä, joka tekisi ja hankkisi elämänsä aikana yhtä paljon turhaa kuin luomakunnan kruunuksi itsensä ylentänyt ihminen.

Ei kommentteja: