Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 5. lokakuuta 2017

Ylläpitäjiä ja moderaattoreita

jormas: Netti on poikinut monenlaista tekemistä, jossa riittää puuhastelua tehtäviin soveltuville ja ei soveltuville. Sellaisia ovat esimerkiksi Facebook-sivujen ylläpitäjät ja moderaattorit. Mutta mitä he sitten ovat ja mitä he tekevät?

Kuvaa klikkaamalla saa siitä tarvittaessa paremman tolkun
Wikipedia sanoo heistä näin: "Moderaattori, joskus myös seriffi, on internetissä käytävän keskustelun asiallisuutta valvova henkilö, joka toimii ylläpitäjän apulaisena. Moderaattoreita on chateissa, keskustelualueilla ja eri sivustoilla. Moderaattori on yleensä chatin tai keskustelufoorumin aktiivinen jäsen, jolle voidaan myöntää moderaattorin oikeudet. On myös olemassa ns. "palkkamoderaattoreita", jotka eivät ole chatin tai keskustelufoorumin käyttäjiä. Moderaattorin tehtäviin kuuluu valvoa sitä, että käytävän keskustelun sisältö vastaa kyseisen keskustelun kriteerejä, sääntöjä ja että se yleensäkin pysyy hyvän maun ja netiketin mukaisena. Tarvittaessa moderaattori voi sensuroida keskustelijan viestejä tai antaa porttikiellon eli niin sanotun bannin huonosti käyttäytyvälle käyttäjälle. Moderaattorit pitävät kurissa myös mahdollisen spämmin, jota toisinaan keskustelufoorumeille ja chatteihin ilmestyy."

Lähes kaikki tehtävissä olevat ovat niihin kovastikin sopivia, mutta muitakin on. Yleistenkin aiheiden joukossa on myös niitä, joille ei sopine minkäänlainen valta. Joskus jonkun henkilön ylläpitämä tai perustama sivusto saattaa kasvaa niin suureksi, josta on vaikka matkailuun liittyvissä aiheissa myös haittaa tietoa kaipaaville. Voi olla niin, että foorumin ylläpitäjä ei salli lainkaan kriittisiä saati kielteisiä mielipiteitä. Täydellisen punainen vaate on ylläpitäjän arvosteleminen. Kun joku näin tekee, vastaus on helposti palstalta poistaminen saatesanoilla, että "perusta oma ryhmä". Aivan oma lukunsa ovat sivuista huolehtivat, jotka viestiensä perusteella suorastaan nääntyvät taakkansa alle, jonka ovat itse vapaaehtoisesti ottaneet.

Itse ylläpidän moniakin sivuja, joille kokemukseni perusteella on valikoitunut hyvin fiksua porukkaa. Tarvetta "säädellä" ei ole ollut. Thaimaan matkailuun liittyviä sivuja olen perustanut kaksi:
https://www.facebook.com/pattayasuomiseura/ ja Jomtien Pattaya Beach.

Seuran sivujen ylläpidosta olen käytännössä luopunut ja ylläpitäjän oikeuksia sivuilla onkin useammalla. Kyseiset sivut ovat myös niin sanotusti suljetut ja etusivulla voivat julkaista vain oikeudet omaavat. Toki kaikkien kommentit ovat etusivulla.

Jälkimmäisen perustin alkuvuodesta ja se onkin jatkuvan kehittämisen kohde. Eniten sivut työllistävät siksi, että joka päivä sivuilla julkaistaan jotain. Jos muut eivät sitä tee, teen sen itse. Jomtien Pattaya Beach -sivut ovat "avoin ryhmä", jolloin kuka tahansa voi julkaista tasavertaisena etusivulla.

Ei kommentteja: