Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 7. lokakuuta 2017

Jan Vapaavuori ja C21

jormas: Silloin tällöin ja kai aika useinkin kirjoitan aiheista, joista en tiedä mitään tai en ainakaan tarpeeksi. Mutta mukavahan on leukoja louksutella, varsinkin, jos kirjoituksen vuoksi ei kukaan vedä hernettä nenäänsä tai drinksua väärään kurkkuun. Toki tällä kertaa mieleni ilahtuu, jos joltakin kuluu edes pieni tuokio mietintään tämän kirjoituksen vuoksi.

Jan Vapaavuoresta helsinkiläiset leipoivat suurella joukolla pormestarin. Hän laittoikin valtakirjalla annetun vallan avulla oitis tuulemaan ja kutsui 21 Suomen suurimman kaupungin johtajat pikku purtavalle. Hyvä saavutus perässä hiihtäjiltä, sillä monen muun kutsuun olisi varmasti ollut jokunen estynytkin.

En tiedä mikä on ollut anti illastajien kesken, mutta tiedän jotakin, mitä mieltä suomalaisten valitsemat bossit olivat yksimielisesti. Olivat sitä mieltä, että laitetaan rahan ja muun hyvän jakoa uusiksi. Koska niin ikään kansan asioiden hoitajat, kansanedustajat ja ministerit aikovat tasata kansalta saatua yhteistä hyvää liian tasaisesti koko maan kesken.

Suoraan sanottuna ihmettelen. Ihmettelen ahneutta, itsekkyyttä, mutta ennen kaikkea näköalattomuutta. Juuri tällä hetkellä, noususuhdanteen alkutaipaleella pääosin juuri näiden 21 kaupunginjohtajan pikku valtakunnissa menee kelvollisesti. Luulisi olevan aihetta tyytyväisyyteen. Mutta ei, vaan he ovatkin sitä mieltä. että lisää pitää saada. Mutta ei ulkomailta, vaan maakunnista, pienempien pusseista. Kavereiden taskuista siis.
Tämän itsekkään lauman "visionääri" on ylimielinen stadilainen, Jan Vapaavuori. Näyttääkin olevan todella totta, että Kehä kolmosen eteläpuolella tarttuu vankka käsitys, että Kehän 3:n pohjoispuolella ei ole kuin helsinkiläisten kesämökkejä, pakettipeltoja ja metsää. Vastaavasti Kehän laveammalla puolen tunnutaan ymmärtävän, että elämää on väylän molemmin puolin. Ja vähän kauempanakin. Josta ollaan tasan yhtä syrjässä, asutaan sitten Suonenjoella tai Käpylässä.

Kaupunkikeskeisyydessään koko lauma unohtaa, että ruokaa tulee muultakin kuin Kauppatorin kalatiskiltä. Ja että sähkökin tulee jostakin C21 ulkopuolelta. Kuten Kivikylän juomavesikin.

Jos olisi valta, laittaisin toviksi Helsingiltä Paijanne tunnelin vesiraanan kiinni ja kääntäisin Loviisan ydinvoimalan pääkytkimen off-asentoon. Sekä kutsuisin koko itsekkään lauman Metsä-Botnian Äänekosken, yli miljardin euron uusiosellutehtaan henkilökunnan kahvioon juoman litran Laukaan lehmien maitoa. Maalla tuotetun ruisleivän kyytipojaksi. Ja kysyisin, että kuinka suu nyt pannaan ja että eikö lähdettäisi kimpassa markkinoimaan koko Suomeen lisähilloja ulkomailta eikä yritetä nyysiä niitä kaverin taskusta

Ei kommentteja: