Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Nekrologin otsikointi

päivis: Aamulla lehtiä lukiessa heitin Jormalle kysymyksen, miten meidän nekrologimme olisi otsikoitu, mikäli sellaiset kirjoitettaisiin kuoltuamme. Erityisesti Hesari julkaisee nekrologeja, joiden otsikot ovat hyvin lyhyitä, mutta niihin pitää silti saada tiivistymään koko edesmenneen henkilön elämä.

Selasin muutamia kesäkuun Hesareita, joista jokaisessa oli julkaistu kaksi nekrologia. Sen verran lehdessä on päivittäin varattu tilaa näille muistokirjoituksille. Lisää kirjoituksia voi lukea lehden nettisivuilta.

Ainakin Wikipedia täsmentää, että nekrologi julkaistaan edesmenneestä merkkihenkilöstä. Useinkaan lukija ei tunne nekrologin kohdetta, mutta pitääkin muistaa, että merkkihenkilö harvoin on sama asia kuin julkkis.

Ei siis ihme, että emme pelkästään otsikon perusteella, jos muutenkaan, tiedä, kuka on Kotikunnan ja koulun kehittäjä, Taitava lentokapteeni, Laaja-alainen tutkija ja virkamies, Palkittu muotoilija, Ekonomi ja organisaattori tai Ikäihmisten hoidon kehittäjä. Muun muassa tällaisia otsikoita selaamistani lehdistä löytyi. Otsikot ovat luultavasti toimituksen laatimia, vaikka valtaosa kirjoituksista on entisten työtovereiden, ystävien tai joskus perheenjäsentenkin kirjoittamia.

Itsekin olen yhden nekrologin kirjoittanut ja se olisi ehkä saanut jäädä tekemättä. En aloittelevana toimittajana ollut siihen valmis. Myös edesmenneen henkilön taustatiedot olivat puutteellisia. Siksi onkin oikein, että nekrologin laatii joku vainajalle tuttu. Julkisuudessa paljon ja pitkään olleista henkilöistä taas löytyy niin paljon taustatietoja, että siltä pohjalta muistokirjoituksen hyvinkin voi kirjoittaa joku ulkopuolinen.

Hassuttelimme Jorman kanssa hetken kuvitteellisilla nekrologiemme otsikoilla. Omaksi otsikokseni ehdotin Tyhjän toimittajaa. Jorma tosin piti parempana otsikkona Tyhjänkin toimittaja. Toimittaja-sana saisi olla otsikossa, koska toimittajan työstä luiskahdin työskentelemään asunnottomuuden poistamisen pariin. Tyhjänkin-sana puolestaan viittaisi siihen, että jo vuosien ajan olen joka toinen päivä kirjoittanut blogin, jonka sisältö valitettavan usein on melko tyhjänpäiväinen.

Olen sen verran saanut nykyisiltä työtovereiltani palautetta oman työpanokseni vähättelystä, että ehdottamamme otsikko tuskin saisi ainakaan heidän hyväksyntäänsä. Ehkä siellä joku kirjoittaisi otsikoksi vaikka Nopea organisoija tai Tunnollinen toimeenpanija. Näin ainakin toivon.

Oman nekrologinsa otsikoinnin Jorma arveli liittyvän päihdetyöhön, vaikka nykyään hänen mielenkiintonsa kohdistuu huomattavasti laajemmalle. Päättelimme, että Jormasta kertova nekrologi todennäköisesti otsikoitaisiin Hän tiesi kaiken viinasta ja viinattomuudesta. Sitähän Jormakin usein toistelee.

Tieto Annikki Tähden kuolemasta nousi tänään yhdeksi uutisaiheeksi. Mietin tietysti, minkälaisella otsikolla Hesari hänestä kirjoittaa nekrologin. Näin todennäköisesti tulee tapahtumaan. Oma veikkaukseni on, että Muistokirjoitus-sivulla on lähipäivinä nekrologi, jonka otsikkona on Tähtien Tähti.

Ei kommentteja: