Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Äänestin osuuskauppavaaleissa

päivis: Tein viime vuoden loppupuolella pienen sijoituksen, jonka tuotto on kuitenkin ihan kohtuullinen. 500 euron sijoituksen tuotto-odotus vuodessa on 68 euroa miinus verot. Tuo sijoitushan kohdistui osuuskauppoihin. Olen nyt kuuden osuuskaupan asiakasomistaja. Ennestään omistin HOK-Elantoa, nyt siis viittä muutakin.

Osuuskauppojeni vaalit taisivat vilahtaa ohi Thaimaan-reissun aikana, mutta edelleen ainakin yhdet vaalit olivat vielä käymättä: Eepeen eli Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan edustajiston vaalit. Meinasivat kyllä nekin jäädä äänestämättä, sillä tänään huomasin, että viimeinen vaalipäivä on jo ensi keskiviikkona.

Olin kyllä päättänyt äänestään muutenkin, mutta kuin lähettivät vielä mainoksen, jossa luvattiin, että kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan Fiat 500, oli ihan pakko tehdä se heti.

Sopivan ehdokkaan löytyminen ei kuitenkaan ollut ihan helppoa. Näissä vaaleissa kun ei rehdisti ilmoiteta, mitä puoluetta ehdokkaat edustavat. On vain ehdokaslistoja. Jos asuisin Etelä-Pohjanmaalla, olisin joutunut äänestämään oman jäsenalueeni ehdokkaita. Kun en asu, saatoin itse valita jäsenalueen, josta etsin ehdokkaan. Päätin valita alueen, josta Jorman isänpuoleinen suku on kotoisin. Samalla totesimme, että kuntaliitokseen on Jurvakin päätynyt. Siellä ollaan nyt kurikkalaisia.

Kuten yleensä, tai en kuitenkaan tulevissa kuntavaaleissa, päätin äänestää naista. Ehdokkaan valintaa helpottamaan Eepeelläkin oli vaalikone, josta tarjoutui pari minulle saman mielistä naista.

Ehdokkailla oli vaalikoneessa tila, johon olivat voineet kirjoittaa jotain itsestään. Minulle parhaimmaksi ehdokkaaksi osoittautuneen jouduin kuitenkin unohtamaan, sillä en voisi ajatella äänestäväni naista, joka kertoo olevansa naimisissa teurastajan kanssa. Eli se siitä.

Seuraavaksi sopivin naisehdokas taas ei ollut kirjoittanut itsestään minkäänlaista vaalimainostekstiä, joten sama juttu. Ei kiitos. Seuraavaksi katselin vähän ulkonäköjä. Sillä kriteerillä parhaimmalta näyttäneen sivuutin myös, sillä Jorma arveli, että ehdokas on kepulainen. Yhteys 4-H-toimintaan kun viittaa kyseiseen puolueeseen. Paavo Väyrystä olen vitsinä kerran äänestänyt EU-vaaleissa. Se riittää toistaiseksi.

Selailin lisää ehdokkaiden kuvia ja samalla ihmettelin, eivätkö ehdokkaat todellakaan ole kiinnostuneet pääsemään edustajistoon. Niin moni oli jättänyt itsensä mainostamisen tekemättä. Niin suomalaista olla kehumatta itseään! Lopulta löytyi yksi tarmokkaalta vaikuttanut täti-ihminen, johon päädyin.

Äänestin netin kautta, vaikka juuri on puhuttu nettiäänestyksessä havaituista riskeistä. Vielä suurempi riski olisi kuitenkin saattanut olla, ettei paperinen äänestyslappuni olisi päätynyt ikinä perille. Suuri riski olisi ollut, että äänestyskuori olisi unohtunut työrepun uumeniin.

Ihan nappiin ei ehdokasvalintani kuitenkaan mennyt. Kun äänestys oli tehty, googlettamalla löytyi tieto, että ehdokkaani on persu. No, tekevälle sattuu.

Ei kommentteja: