Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 17. elokuuta 2016

Päättömät polkupyöräilijät ja muslimiterroristit

päivis: Eilen olin vähällä jäädä fillaristin yliajamaksi toisen, sattumalta vierelläni Pasilan asemalta kävelleen naisen kanssa. Raiteiden alta tulevasta tunnelista pyyhälsi mies polkupyörällään kovaa vauhtia välittämättä vähääkään kulman takaa samaan aikaan tulevista jalankulkijoista. Onneksi olimme naisen kanssa valppaina ja ymmärsimme pysähtyä.

Toivuttuani säikähdyksestä manasin mielessäni kaikki pyöräilijät. Useinhan tuo päättömien kulkijoiden joukko häiritsee liikkumistani myös esimerkiksi siten, että ajavat välillä laumoina maantiellä, kun vieressä olisi pyörätiekin käytettävissä. Yritä siinä sitten ajaa ohi autolla niin, ettei synny vaaratilannetta.

Jäin pyöräilijöiden törkeyttä ajatellessani pohtimaan, että aika usein tulee mielessään niputettua kaikki saman sortin ihmiset keskenään samanlaisiksi. Sukupolvesta toiseen on taidettu ajatella, että nuoret ovat samanlaisia, hankalia ja huonosti käyttäytyviä.

Jostain syystä on tapana yleistää myös anopit. Tuskin mitään muuta ihmisryhmää mollataan samalla tavalla. Ja jonkinlainen oletus näyttää olevan, että anopit ovat ihmisiä, joista olisi paras päästä mahdollisimman nopeasti eroon. Todellisuudessa en ole kenenkään koskaan kuullut puhuvan, että oma anoppi olisi todella kamala ihminen, hirviöstä puhumattakaan. Anoppijutut sallitaan kuitenkin ja ne taitavat monien mielestä olla vitsikirjojen, jos ei parasta antia, niin ainakin parhaasta päästä.
Kai näistäkin päiväsaikaan kadun varrella joutilaina olevista
aasialaismiehistä jonkun yleistyksen saa aikaan.
Muslimien ja terrorismin välille jotkut mielellään laittavat yhtäläisyysmerkin. Viime aikoina tälle ajatukselle on saatu usein vahvistusta valtameren takaa Donald Trumpin suusta kuultuna. Meillä tällaiset tulkinnat tuomitaan pikavauhtia. Ja jos joku Teuvo Hakkarainen sattuu lipsauttamaan, että jokainen muslimi ei ole terroristi, mutta jokainen terroristi on muslimi, siitä nousee hirveä haloo.

Mutta miksi saamme huoletta yleistää pyöräilijät, teinit, anopit ja ties ketkä muut ihmisryhmät? Listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin.

Ei kommentteja: