Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Musta Barbaari, muut tummaihoiset ja valkolaiset

jormas: Suomessa ovat hyllyiltä poistuneet Laku Pekka, Musta Pekka ja Neekerinsuukko. Arvatenkin osin siksi, että nimissä viitataan ihon tummaan väriin. Ehkä seuraavana mestauspölkylle laitetaan mustikka, sillä eiköhän siitäkin jotain löydy, jotta saadaan tilalle nimeltään vaikkapa neutraalimarja.

Kun olin kakara, neekeri oli neekeri, mustalainen oli mustalainen ja minä olin valkolainen. En nähnyt siinä mitään rasistista tai edes loukkaavaa, vaan sen havaitsemiseen tarvittiin monen talven vitivalkoiset lumet.

Tänä päivänä, kun Suomessa syntynyt, ihonväriltään yönmusta Nikander käyttää itsestään nimitystä Musta Barbaari, se onkin aivan jees. Netin mukaan James Nikander "on uskomattoman positiivinen ihminen, joka energiallaan ja aitoudellaan ottaa yleisön haltuunsa ja puhuttelee kuulijaansa". Mutta jos minä menen sanomaan ketä tahansa tummaihoista, varsinkin julkisesti mustaksi barbaariksi, saan kaivella hyvässä tai huonossa lykyssä lompakkoani useammankin kerran maksaakseni korvauksia.

Nikanderilta kiehui valkoinen maito yli, ja hän vaatii sunnuntaina julkaisemassaan Facebook-päivityksessä julkista anteeksipyyntöä Helsingin poliisilta siitä, miten poliisipartio oli kohdellut hänen siskoaan ja äitiään Helsingin keskustassa perjantaina.

Nikander kirjoittaa, että hänen siskonsa ja äitinsä olivat perjantaina viettämässä iltaa Helsingin keskustassa. Illan päätteeksi he olivat menossa taksijonoon, kun siviilipoliisit olivat Nikanderin mukaan pysäyttäneet heidät ja vaatineet passeja nähtäviksi. Nikander kertoo hänen siskonsa kieltäytyneen ja kysyneen, miksi heidän pitäisi näyttää passit.

Siviilipoliisit eivät kertoneet mistä syystä he pysäyttivät siskoni ja äitini, vaan pistivät röyhkeästi heidät (käsi)rautoihin ja äitini maahan. Nikanderin mukaan he eivät tehneet mitään ja vastaavasti poliisi sanoo, että se ei tässä yksittäistapauksessa kerro kuka on laitettu rautoihin ja miksi.

Itse vietän aikaani paljon ulkomailla. On itsestään selvyys ja monessa maassa sakon paikka, jos minulla ei ole passia mukana. Aivan yhtä selvä asia on, että minun on se näytettävä, jos viranomaiset sitä kysyvät. Eivät he tarvitse siihen mitään sellaista syytä, joka olisi kerrottava minulle, sillä ymmärrän sen muutenkin. En näytä paikalliseen väestöön kuuluvalta.

Nyt tässä esille nostamassani tapauksessa osa suomalaisista virkahenkilöistä onnistuu jälleen kerran pienentämään olemattoman itsetuntonsa pakkasen puolella sanomalla, että esimerkiksi ihonväri ei riitä syyksi kysyä henkilöllisyystietoja. Kun ja jos tämäkin pikkusieluisuus olisi oikeasti näin, se tarkoittaisi, että ensin on kysyttävä henkkarit ainakin tuhannelta valkolaiselta, että voi sen jälkeen tehdä saman yhdelle tummaihoiselle. Heidän osuutensa suomalaisesta väestöstä taitaa kyllä olla vieläkin pienempi.

Sanotaan, että kansanedustajiemme on hyvä olla läpileikkaus kansasta. Kansanedustaja Leena Meri (ps) sanoi Facebookissa Mustan Barbaarin alias James Nikanderin perheen poliisiselkkaukseen liittyvässä kommenttiketjussa: "Jos Suomessa on niin paha olla niin aina voi palata kotimaahansa."

En halua olla osa sitä kansaa, jota kyseinen kansanedustaja edustaa. Vaikka jokaiselta, joka ylipäätään jotain puhuu, pääsee suusta silloin tällöin sammakoita, niin voin olettaa, että jos kansanedustaja viittaa keneen tahansa henkilöön, on syytä tietää edes minkä maan kansalaisesta on kyse. Ekstraa tietenkin on, jos vielä tietäisi syntymämaankin. Mihin siis Leena Meren mielestä Nikanderin pitää palata, sillä hän on syntynyt Turussa?

Ei kommentteja: