Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Ruokaa hiilloksella

päivis: Olen monesti ollut aikeissa kokeilla jonkun ruuan valmistamista kodan tulipesässä. En vain ole saanut aikaiseksi. Ei ehkä ole tullut sopivaa inspiraatiota. Mutta eilen tuli, kun luin Hesarista jutun naisesta, joka harrastaa ruuanlaittoa saunan kiukaalla.

Voi miten on vaikea kirjoittaa ruuan, kun olen tähän saakka aina kirjoittanut, että ruoan. Jälkimmäinen taitaa kuitenkin olla auttamattoman vanhanaikainen tapa taivuttaa sanaa ruoka. Ainakin, jos yrittää selittää jostain uudesta tavasta tehdä ruokaa. Tai siis minulle uudesta. Hiilloksella on varmaan maailman sivu kypsytetty vaikka mitä syötävää.

Lehtijutun nainen siis on kypsentänyt saunan kiukaalla muutakin kuin lenkkimakkaraa. Keittokirjakin hänen kokkailuistaan on syntynyt. Siksi rohkaistuin kokeilemaan, onnistuisiko kodan hiilloksessa makaronilaatikon teko. Lisäksi päätin kokeilla vinkkiä, jonka sain eräältä kotitalousopettajalta noin 15 vuotta sitten. Hän sanoi, että makaronilaatikkoa varten on ihan turha keittää makaroneja. Ne kypsyvät kyllä muutenkin. Eipä vaan ole tullut kokeiltua aikaisemmin. Ja nyt tein sen, kun oletettavasti paistamisessa olisi muutenkin haastetta kerrakseen.

Tein makaronilaatikon pieneen foliovuokaan. Niitä oli jäänyt joululaatikoiden jäljiltä. Jauhelihan sijaan käytin soijarouhetta. Itse asiassa laatikosta tuli vegaaniversio, sillä maidon korvasin kaurajuomalla ja kananmunan tilalle laitoin soijajauhoa. En erityisemmin panostanut maustamiseen, sillä tärkeintä oli selvittää, onnistuuko kypsentäminen hiilien seassa. Laitoin vain ripauksen suolaa ja vähän enemmän paprikajauhetta.


Arvasin, että laatikko vaatii nestettä tavanomaista enemmän, koska en kypsentänyt makaroneja.


Käärin vuoan vielä folioon, ettei kypsyvä ruoka läikkyisi pitkin hiilloksia. Kuvassa folion pinta näyttää vihreältä. Mietin väriä hetken aikaa ja keksin lopulta, että siihenhän heijastuivat kodan ikkunasta näkyvät puiden lehdet. Vuoka ei myöskään ole niin syvällä hiilloksessa kuin kuvasta voisi päätellä. Nostin sen vain hehkuvien hiilien päälle.

Annoin makaronilaatikon olla hiilloksessa noin 45 minuuttia. Sitten vedin sen vielä vähäksi aikaa hieman kauemmaksi hiilistä. Lopputulos ei ollut erityisen kaunis. Punertava väri johtuu paprikajauheesta. Nestettä olisi selvästi saanut olla enemmän, mutta astiaan ei vain mahtunut enempää. Maku oli kuitenkin oikein hyvä ja makaronit olivat sopivan kypsiä. Ei siis enää tarvitse keitellä niitä ennen laatikkoruokiin laittamista.


Saunan kiukaalla ruokaa laittava piti rautapataa sopivampana astiana kivien päällä kypsennettäessä. Luulen, että sama pätee hiilloksenkin kanssa. Tosin noita foliovuokia löytyy varmasti joka lähtöön. Nyt pitää vain keksiä, mitä seuraavaksi kokeilisi.

Ei kommentteja: