Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Amsterdamin merikonttikerrostalot myydään maailmalle

päivis: Siinä vaiheessa kun päätimme lähteä merikonttirakentamisen edelläkävijöiksi Suomessa, kävimme vuonna 2011 Amsterdamissa tutustumassa siellä oleviin merikonttikerrostaloihin. Niistä vaikuttavin oli kymmenen viisikerroksisen merikonttikerrostalon kokonaisuus, opiskelijakylä Keetwonen. Maailman suurimmaksi konttikerrostalokyläksi mainostettu kohde,

Eilen sähköpostiini tuli kerrostalojen rakentajan, Tempohousingin tiedote, jossa kerrottiin, että 1000 konttikotia ja muutama muu konttirakennus pannaan myyntiin. Myyntiin tulee kuusi kerrostaloa yhtenä kokonaisuutena tai talot voi ostaa yksittäinkin. Syyksi myyntiin kerrotaan, että Amsterdamin kaupunki tarvitsee maata uusille projekteille, joten opiskelijat saavat jatkossa etsiä asuntonsa muualta.
Kerrostalojen sisäpihat olivat hollantilaiseen tapaan täynnä polkupyöriä.
Keetwonen valmistui vuonna 2006. Noin 28 neliön asunnot ovat olleet opiskelijoiden suosiossa jo pelkästään niiden edullisen vuokran, alle 400 euron ansiosta. Tiedote ei kerro, mistä opiskelijat jatkossa löytävät asuntoja ja löytävätkö edes tähän hintaan.

Tiedotteesta ei myöskään selviä, millä mielellä Tempohousing myy konttiasunnot. Suuri ongelma se ei kuitenkaan ole, sillä kerrostalot on suhteellisen helppo koota uudelleen uusille asukkaille periaatteessa missä päin maailmaa tahansa.

Suomessa ei enää tunnu olevan ainakaan jyrkkää estettä sille, että ihmisiä voidaan asuttaa merikonteista rakennettuihin asuntoihin. Tuota estettä olemme toivon mukaan mekin olleet osaltamme poistamassa Merikonttikodillamme.

Luulen kuitenkin, ettei Amsterdamista ainakaan Suomeen tule ainuttakaan Keetwonen-opiskelijakylän kerrostaloa. Niissä oleva lämpöeristys tuskin riittää Hollantia kylmempiin olosuhteisiimme ja nykyiset tiukat esteettömyysvaatimuksetkaan eivät amsterdamilaistaloissa täyty.
Myyntiin tulee kerrostaloasuntojen lisäksi opiskelijoita palvelevia
toimisto- ja liikerakennuskontteja.

Ei kommentteja: