Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 28. huhtikuuta 2016

Sininauha-konserni in memoriam, osa 2

jormas: 22.4.2016 kirjoitin blogin kaikkien aikojen kolmannen sektorin puhalluksesta. Jatkan samasta aiheesta.

Sininauhaliiton ytimen sen itsensä lisäksi on muodostanut Sininauhasäätiö ja Sininauha Oy. Muitakin yhtiötä on ollut ja on edelleenkin. Sininauhaliiton hallituksen on valinnut satapäinen jäsenjärjestöjoukko, joista itse asiassa muodostuu koko Sininauhaliitto. Tosin kokouksiin on osallistunut noin viidesosa äänivaltaisista jäsenistä. Liiton hallitus on vastaavasti käytännössä valinnut konsernin muiden toimijoiden hallitukset. Nyt tarkoitus on muuttaa tämä kaikki niin, että Sininauhasäätiö valitsee aina itse itselleen hallituksen ja säätiö erotetaan kokonaan Sininauhaliitosta. Sininauhasäätiö vie näin mukanaan kymmenien miljoonien eurojen omaisuuden.

Mutta tässä ei ole kaikki. Tätä ennen Sininauhaliitto on luovuttanut/myynyt? koko Sininauha Oy:n osakekannan Sininauhasäätiölle, joten se vie mukanaan myös miljoonien ostopalvelusopimukset pääkaupunkiseudulla Raha-automaattiyhdistyksen avustuksineen. Lisäksi asuntojen ynnä muiden tilojen mukana menevät miljoonaluokan vuosittaiset vuokratuotot.

Tätä ennen Sininauhasäätiö myi omistuksensa MediVida Oy:n kanssa puoliksi omistamastaan SiniVida Oy:stä Sininauhaliiton jäsenjärjestöjen kilpailijalle pääkaupunkiseudulla. Sininauhasäätiö ei tarjonnut konsernin jäsenjärjestöille SiniVidan omistusosuutensa ostomahdollisuutta.

Käytännössä Sininauhakonserniin kuului myös Sovinto ry – Vaihtoehtoinen ammatti- ja oppisopimuskoulu, jonka jäsenistöä olin itsekin "putsaamassa" sininauhahenkiseksi. Sittemmin Sininauhaliitto on käytännössä luovuttanut Sovinto ry:n Helsingin Diakonissalaitoksen säätiölle. Tätäkään mahdollisuusuutta ei tarjottu kaikille jäsenjärjestöille, vaan Sovinto ry:n jäsenistön muokkausta tekee nyt Helsingin Diakonissalaitos. Mukana tässä luovutuksessa meni velkaa, mutta meni myös muun muassa Roihupellossa oleva teollisuusrakennus ja mittava irtaimisto.

Sininauhaliitto ja -säätiö myivät myös kokonaan omistamansa As Oy Kinaporinpihan osakekannan Hämeentieltä. Kokonaisuus muodostui omasta tontista, noin 50 asunnosta sekä runsaista yhteisistä tiloista. Mukana meni muun muassa sakraalitila, jota voi kansankielellä sanoa kirkoksikin.

Tiedossa oli, että ennen Kinaporin mahdollista myyntiä olisi pitänyt ehdottomasti ensin itse selvittää lisärakennusoikeuden mahdollisuus. Sitä ei tehty, joten arviolta 2000 m2 lisärakennusoikeuden hankki uusi omistaja/kiinteistösijoittaja. Rakennusoikeuden hinta kantakaupungin alueella lienee 1000 euron molemmin puolin neliömetri, joten Sininauha hävisi kaupassa 1-2 miljoonaa euroa.

Ehkä kirjoitan vielä aiheesta tosiaan kolmannenkin osan, johon etsin ainakin viime kauden Sininauhaliiton hallituksen jäsenet, sillä ilman heidän hyväksyntäänsä edellä mainittu ei olisi mahdollista.


1 kommentti:

heikki nordfors kirjoitti...

Ei tällainen tavantallaaja ole tullu ajatelleeksikaan että näillä on aikamoiset kuviot. Millaiset mahtaa todellisuudessa olla ne tulokset joita näiden on oikeasti tarkoitus tuottaa.

T. Heikki Nordfors