Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 14. tammikuuta 2016

Kotikadullemme on muuttanut kana

päivis: Kirjoittelen tätä blogia Thai-kotimme parvekkeella. Katselen samalla toisella silmällä vastapäisen kerrostalon edustalle, jonne on rakennettu ilmeisesti jonkinlainen ravintolan sivukeittiö. Parhaillaan siellä paidaton kokki hämmentelee suurta soppakattilaa. Thaimaa on yllätyksiä täynnä.

Otsikossa mainitun kanan tapasimme aamulla, kun läksimme kävelylle. Sille oli tatuointiliikkeen eteen laitettu vettä kuppiin ja maahan jotain kanalle sopivaa syötävää. Sujuvasti se nokki myös riisiä, jota oli henkien lepyttelemiseksi aseteltu ihan kanan ruokakupin viereen. Henkiä tai Buddhaa, tai jotain siltä väliltä, oli tavan mukaan muistettu myös suitsukkein ja astiaan kaadetulla juomalla. Yhteen aikaan nesteenä oli lähes poikkeuksetta punaista Fantaa sisältävä juomapullo.


Meillä on virallinen punnituspaikka Jomtienin rantakadun päässä sijaitsevan SevenElevenin edustalla. Sinnepä taas kävelimme saadaksemme tietää lähtöpainon, josta hieman voisi enemmällä liikunnalla ja kevyemmällä syömisellä pudottaa. Puntarin luona oli kuitenkin jo yksi venäläinen päivittelemässä, kun laite vain vie kolikot, mutta ei kerro punnitsijan painoa.

Yhdessä jatkettiin hetki ihmettelemistä, kunnes Jorma keksi, että puntarin pistoke on irrotettu pistorasiasta. Apua ei ollut pistokkeen laittamisestakaan, mutta sen ymmärsimme vasta sen jälkeen, kun olimme omatkin kolikkomme työntäneet turhaan puntariin. Mutta ei uskonut venäläinenkään. Vielä piti hänenkin hukata yksi kolikko, ennen kuin uskoi, että pistoke on varmasti irrotettu siksi, että kaikki painostaan kiinnostuneet ymmärtäisivät, ettei pimentyneestä laitteesta kerta kaikkiaan voi saada tietoa omasta elopainostaan.

Thaimaassa oleskeluun liittyy varsinkin nykyään, kun tulevasta Seven Seasin asunnostamme on vielä vajaa puolet maksamatta, armoton parhaan vaihtokurssin löytäminen. Jo taksin ikkunasta yritin kurkkia, mitä bahteja myyvät valuuttakioskit ilmoittavat euron kertoimeksi. Valuutan kanssa voi todella stressata. Esimerkiksi viimeksi kävi niin, että asuntoon tarkoitettuja bahteja vaihtaessa jäimme odottamaan euron kurssin nousua, mutta kävikin päinvastoin: euro heikkeni ja osa rahoista jäi vaihtamatta. Nyt samat rahat ovat taas mukana ja kurssi on suunnilleen sillä tasolla kuin viimeksi täältä pois lähtiessä. Nyt se kuitenkin tuntuu melkein hyvältä, kun ottaa huomioon, että tässä välillä kurssi on ollut paljon huonompikin.

Jorma osti Suomesta kaksi lämpömittaria, joilla päätimme mitata myös meriveden lämpötilan. Toinen mittareista näytti 31 astetta ja toinen asteen vähemmän. Rannalla tapasimme monta tutuksi, ellei jopa ystäväksi tullutta suomalaista. Kuulimme muun muassa sen, että aurinkoon nukahtamisesta, selvin päin, voi huonolla tuurilla saada kolmannen asteen palovammat. Todennäköisesti paikalliset lääkärit ovat joutuneet hoitamaan samanlaisia vammoja useinkin, sillä täällä kuuluu olevan siihen tehokkaat lääkkeet. En silti suosittele nukkumaan Thaimaan paljaan auringon alla. Sen voi hyvin tehdä päivänvarjonkin suojassa.

Ei kommentteja: