Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 17. joulukuuta 2015

Elämää avustusten varassa

päivis: Tänä aamuna oli lukuisissa, varmaan sadoissa, suomalaisjärjestöissä taas jännät paikat, kun Raha-automaattiyhdistys julkaisi ensi vuoden avustuskohteet, joita se esittää sosiaali- ja terveysministeriölle hyväksyttäviksi. RAY:n esityksiin ministeriö harvoin tekee muutoksia, joten tänään järjestöissä joko huokaistaan helpotuksesta, riemuitaan, ollaan hieman harmissaan tai saatetaan jopa päättää panna pillit pussiin.

Kaikki ehdotukset löytyvät Raha-automaattiyhdistyksen nettisivuilta www.ray.fi. Ainakin tänään linkki avustusehdotuksiin löytyi heti etusivulta. Samalla voi myös vilkaista, minkälaisia avustussummia järjestöt ovat minäkin vuonna saaneet. Tiedot löytyvät 2000-luvun alusta saakka.

Aika usein unohtaa, että itsekin järjestötyöntekijänä elää avustusten varassa. Jos projekti, jota on toteuttamassa tai haluaisi toteuttaa, ei saakaan RAY:n avustusta, homma jää tekemättä ja itseltä palkka saamatta. Aika hyvin järjestöt osaavat kuitenkin arvioida hankkeiden läpimenoa ja jatkomahdollisuuksia, joten suuria yllätyksiä tulee harvoin.

RAY jakaa avustuksia järjestöille, jotta ne puolestaan tekisivät monenlaista hyvää ihmisille, jotka ovat avun tarpeessa. Toisin sanoen minulla ja kollegoillanikaan ei olisi näitä työpaikkojamme, jos ei olisi päihdeongelmaisia, asunnottomia, vankiloista vapautuvia, mielenterveysongelmista kärsiviä tai muuten vain heikot eväät elämäänsä saaneita. Toisten paha olo ja puute on toisten leipä. Töitä paiskiessa se kuitenkin välillä saattaa unohtua.

RAY on perustettu jo vuonna 1938. Se siis täyttää parin vuoden päästä 80 vuotta. Avustusvaransa se on alusta saakka kerännyt pelitoiminnasta. Ja ihmisethän pelaavat. Jopa niin paljon, että osa pelaajista tarvitsee tukea peliriippuvuuteensa. Sitäkin tuotetaan RAY:n rahalla.

Jatkossa Raha-automaattiyhdistys, Veikkaus ja Fintoto yhdistyvät. Nähtäväksi jää, tuleeko avustuskäytäntöihin joitakin muutoksia. Ovatko erilaiset toimintarahaa tarvitsevat jatkossa hamuamassa rahaa samalta kupilta? Toistaiseksi vielä RAY on keskittynyt terveys- ja hyvinvointihankkeiden avustamiseen, Veikkaus jakaa varoja liikunnalle ja kulttuurille, Fintoto tukee hevoskasvatusta. Yhdistymisen vakuutetaan merkitsevän sitä, että jaettavaa jää aikaisempaa enemmän. Sen näkee sitten. Nyt nämä kolme jakavat vuosittain avustuksia 1,2 miljardin euron verran. RAY:n tämän kertainen avustussumma on 315,3 miljoonaa euroa. Melkoinen potti.

Ei kommentteja: