Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 3. heinäkuuta 2015

Melkein kuin pohjalainen umpipiha

päivis: Kansatieteen opinnot muistuivat taas mieleeni, kun Jorma keksi siirtää Matkakodin Merikonttikodin kulmille. Pihastahan tuli kuin perinteinen pohjalainen umpipiha. Tosin niihin ei rakennettu saunaa. Saunat tehtiin pihapiirin ulkopuolelle, koska entisajan saunat luultavasti tuppasivat usein palaa. Sijoittamalla sauna kauemmaksi turvattiin se, että tulipalon sattuessa asuin- ja muut rakennukset säästyivät.

Umpipihassamme on nyt viisi "rakennusta". Pitää laittaa lainausmerkit, sillä rakennuksista neljä on liikuteltavia. Matkailuauton lisäksi Merikonttikoti siirtyy mihin vain, kun pihaan kutsutaan kaksi rekkaa. Merikonttiin rakennettu sauna puolestaan mahtuu kuorma-auton lavalle, koska se on vain kuuden metrin mittainen. Kesähuoneemme on myös siirrettävissä. Sen runko on tosin ollut paikoillaan siitä asti kuin huone on pihaan pystytetty muutama vuosi sitten. Talven ajaksi siitä on irrotettu vain kangasosat eli katto, hyönteiset torjuvat seinät ja kahden sohvan tyynyt.

Ainut pihan pysyvä rakennus on kota, joka on tukevasti paikoillaan betonilaatan päällä. Mutta varmaan sekin olisi purettavissa ja rakennettavissa uudelleen johonkin toiseen paikkaan, jos niin olisi pakko tehdä.

Kuvassa vasemmalla näkyy kahdesta pitkästä merikontista rakennetun Merikonttikotimme toisen kontin päätyikkunat. Merikonttikodin ulkopuolella on terassi, jonne tältä etupuolelta pääsee luiskaa pitkin. Terassin toisella laidalla on rappuset. Merikonttikodin takana näkyy Matkakoti, johon kuuluva markiisi on auki ja näkyy kuvassa enemmän kuin itse Matkakoti.

Sinisenä kuin sininen taivas siintää Saunakontti. Siitä oikealle on kota, joka kuvassa on jäänyt varjoon ja pimentoon, eikä se oikein ole mahtunutkaan kuvaan. Aivan oikeassa reunassa näkyy kesähuoneen kankaisen katon kulma. Voilà - siinäpä on meidän umpipihamme kokonaisuudessaan!

2 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Tuolla on varmasti ihana istua kun on rauhallinen ympäristö. Meillä on terassia laitettu kuntoon koko kesä. Ainut mikä puuttuu vielä, on markiisi. Se täytyy vielä hankkia ennen talven tuloa.

For life kirjoitti...

Tervetuloa joskus kylään. Tarjoan alkoholittoman oluen tai vaihtoehtona luonnonlähdevettä ja kulmikasta seuraa.