Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Missä on venäjänkielinen musiikki?

päivis: Kuuntelen autossa radiota. Kaikilta kanavilta tulee paljon musiikkia. Myös Ylen kanavilta, joiden ylläpitämiseen minäkin annan Yle-veron muodossa oman panokseni. Olen siis sitä mieltä, että voin sanoa mielipiteeni musiikkivalinnoista. Kaupalliset kanavathan saavat tehdä mitä lystäävät, kun tärkeintä kuitenkin on radiossa mainostavien miellyttäminen.

Venäjänkielistä musiikkia tulee radiosta tosi vähän tai ei
ollenkaan. En edes tiedä muita venäläisartisteja kuin tämän Allan.
Tässä yhtenä päivänä kuuntelin Ylen kanavalta iskelmää, jonka kieltä hetken arvuuttelin. Lopulta tunnistin sen italiaksi. Siitä tuli mieleen, ettei nykyään juuri koskaan - tai ei ollenkaan - kuule venäjänkielisiä kappaleita. Joskus ennen sentään radiossa saattoi soida Alla Pugatsovan Miljoona ruusua. Alkuperäiskielellä esitettynä tietenkin.

Meillä puhutaan nykyään russofobiasta. Se on aika lähellä ryssävihaa, mutta fobia on tietysti pelkoa. En tiedä, ovatko venäjänkieliset levyt tästä syystä pannassa vai ollaanko sitä mieltä, että itänaapurista tai muista venäjää puhuvista maista tuleva musiikki ei ole mistään kotoisin. En silti usko, että se olisi yhtään huonompaa kuin muiden maiden ja muunkielinen musiikki.

Luulisi, että meillä olisi jopa intressi soitella venäläisiä levyjä, koska Suomessa maahanmuuttajista venäläiset ovat suurin ryhmä. Onhan heille jopa tarjolla omankielisiä uutisia, miksi ei myös musiikkia.

Tietysti vironkielinen musiikkikin on harvinaista herkkua. Sitäkään eivät radiokanavat juuri soittele. Voi tietysti olla niin, ettei suomalaistakaan musiikkia juuri kuule naapurimaissamme. Ehkä Ruotsissakin soittelevat meidän kotimaisiamme vain suomalaiskanavilla. Mutta senkin ihmeen olen kuullut, kun Puolassa vuonna yksi ja kaksi eli 1970-luvulla radiossa soi joku silloinen Suomi-iskelmä. Kappaletta ja laulajaa en enää muista sen tarkemmin. Joku suosittu naisartisti se kuitenkin oli.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Löysin artikkelinne Googlen kautta. Itsekin olen pohtinut joskus samaa asiaa! Tässä on linkki soittolistaan, jossa kaikki kappaleet ovat venäjäksi
http://www.moskvitska.blogspot.fi/2014/11/10-kappaleen-soittolista.html

For life kirjoitti...

Kiitos mielenkiinnosta. Venäläinen musiikki on täynnä tunnetta, joka meille kyllä kelpaa kotikielillämme laulettuna.....