Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 7. heinäkuuta 2014

Minäkö rikoin auton?

päivis: Olin lähdössä palaveriin iltapäivällä, kun automme Martti kieltäytyi käynnistymästä. Kun auto ei ollut edes kotipihassa, hieman piti järjestellä pika pikaa asioita, että ennätin Kruununhakaan ajoissa. Sillä välin Jorma hoiteli autolle hinurin, joka vei Martin Koivuhaan Vehoon.

Otsikon kysymys on aiheellinen, vaikka en suostukaan tuntemaan syyllisyyttä autoon tulleesta viasta. Nimittäin, viimeksi kun Martti piti viedä Vehoon remontin korjuuseen, vian aiheuttajaksi paljastui tai paljastuivat hiiret. Nehän ovat ennenkin olleet ajoneuvojemme kimpussa. Muun muassa matkailuauton tuulilasin pesunesteen ne hörppivät suihinsa puremalla rikki pesulaitteen letkun.

Syyllisen etsintä on aika tavallista ja usein sellainen löytyykin, vaikka asialla ei lopulta kovin suurta merkitystä olisikaan. On oikeastaan ihme, ettei tällaiselle periaatteessa vähäpätöiselle syyllisyydelle ole olemassa jotain toista sanaa. On eri asia syyllistyä vaikka biojätteen laittamiseen tavalliseen roskikseen kuin murhaan. Tai olla syyllinen kuraisten kengänjälkien jättämiseen vasta pestylle lattialle, jos asiaa verrataan vaikka rattijuopumukseen syyllistymiseen.

Blogin kirjoittaminen on usein aasinsiltoja täynnä. Niin nytkin. Syyllisyys-aiheesta voi aasin kautta siirtyä helposti verbiin toimittaa. Minusta kieli on silloin rikas, jos samalle asialle on olemassa monta eri sanaa. Toimittaa tai toimittaja sen sijaan viittaavat köyhään kielen käyttöön. Toimittajahan on ihminen, joka kirjoittaa työkseen lehteen tai tekee juttuja radioon tai televisioon. Vaan joku on sitä mieltä, että toimittajaksi voi kutsua vaikka firmaa, joka hoitaa tavaroiden kuljetuksia. Eikä riitä, että toimittaja toimittaa. Tuntuu, että melkein kuka vain voi toimittaa, jos ei muuta niin asioita.

Aika älytöntä on sekin, että metsän havupuulle ja numerolle viiden ja seitsemän välissä on annettu sama nimi, kuusi. Tai että lehti on puussa, se kolahtaa postiluukusta sisään tai voihan se olla jonkun sukunimikin isolla ällällä kirjoitettuna. Kuinkas se yksi laulun lällätys menikään? "Kiitos Agricola kielestä rikkaasta..."

Ei kommentteja: