Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Hullut vesijuhlat

päivis: Suomen Stockmanneilla on keskiviikosta tähän päivään vietetty Hulluja päiviä. Täällä Thaimaassa alkoivat tänään hullut vesijuhlat eli Songkran. Kyse on vanhasta Thaimaan uudesta vuodesta, mutta nykyään virallinen vuosi vaihtuu täällä niin kuin meilläkin. Ainoana erona on, että nyt ollaan vuodessa 2557.

Songkraniin kuuluu paljon perinteitä. Muun muassa kodin ja Buddhan patsaiden puhdistaminen on tärkeä rituaali. Jos muulloin ei tule annettua munkeille almuja, Songkranin aikaan se on viimeistään syytä tehdä.
Songkranin alkuun kuului Jomtienin rantakadulla nähty kulkue. Tässä laivaksi
naamioitu kulkuneuvo, jonka matkustajina oli munkkeja.
Turistipaikkakunnilla perinteistä ei ole tietoakaan. Tärkeintä sen sijaan on toisten kasteleminen ja mielellään perinpohjaisesti. Myös valkoista töhnää sotketaan kasvoihin ja ohi kulkeviin autoihin. Parvekkeeltamme näkyy norjalaisten suosimaan baariin, jonka edustalla norskit suheeraavat thaikkujen kanssa. Hauskaa näyttää olevan ja kalja virtaa melkein yhtä vauhdilla kuin vesi vesipyssyistä. Katkokävelykään ei näytä haittaavan tahtia, kun jonkun päättää kastella.

Jos aikuiset turistit ovat innolla toteuttamassa nyky-Songkrania, niin ovat sitä myös lapset, kansallisuuteen katsomatta. Vanhoihin tapoihin kuuluu, että kastelu loppuu auringon laskiessa, mutta eiväthän nämä sitä malta lopettaa. Kenenkään ei kai pitäisi ottaa nokkiinsa, jos tulee kastelluksi ja sotketuksi. Itse en kyllä siitä pidä ollenkaan.

Songkranista sanotaan, että sen kesto riippuu vähän paikkakunnasta. Pattayalla se huipentunee vasta ensi viikonloppuna 19.4. Suosikkiravintolamme Kiss jopa sulkee ovensa (tai oviahan siellä ei ole) heti puolenyön jälkeen 19.4. ja avaa sunnuntaina ennen puoltapäivää 20.4. Siitä ei ole tietoa, tehdäänkö niin, jotta henkilökunta voisi osallistua viikon huipentumaan vai onko siihen joku muu syy.

Virallinen Songkran sijoittuu nykyään kalenteriin 13.-15.4. Jos se osuu viikonloppuun, Songkranin kansalliset vapaapäivät jatkuvan saman verran. Eli tänä vuonna sunnuntai lisää vapaapäiviä yhdellä, keskiviikkoon, 16.4. asti. Ihan eri tavalla kuin meillä, jossa kaikki mahdolliset viikolle osuvat vapaapäivät mielellään sijoitettaisiin viikonloppuun.

Joskus vannoin, ettei enää koskaan Thaimaassa Songkranin aikana. Mutta täällä sitä vain ollaan. Tänään emme saaneet kuin hieman vettä niskaamme, mutta vielä on viikko edessä.

1 kommentti:

For life kirjoitti...

Täytyi oikein kokeilla kuinka vaikeaa kommentointi lienee.