Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Mitä olisi elämä ilman eläimiä?


Jormas: Eläimiä on moneen lähtöön. Ja niitä voi luokitella eri tavoin. Eläinkasteja voikin tehdä vaikka ryhmittelemällä niistä oman mallinsa. Tässä yksi hahmotelma Jomtien sunnuntai-aamuna Thaikotimme parvekkeelta kaffekupin ääressä.

On olemassa kotieläimiä, joita täällä kattavammin edustavat ehkä kissat sekä koirat. Ehkä niistäkin koirat on rajatapaus, sillä niitä tavalliset ihmiset käyttävät kodin vartiointitehtävissäkin. Ja koiria näkee myös pitämässä karjalaumojakin kurissa tai ainakin nipussa. Nipussa niitä pitävät ihmisetkin ampumalla lehmiä ritsoilla niin sanotusti persuksiin. Koirat ovatkin myös hyötyeläimiä monilla eri tavoilla. Toki voivat niitä olla kissatkin, sillä ne ovat aika usein kotihiiren surma. Joka taitaa olla haittaeläin.

Ruokaa on, takaan sen....
Hyötyeläimiin kuuluu karja, jaloillaan liikkuvat lehmät ja sen sellaiset sekä siipikarja, joka sekin kulkee pääosin jaloillaan. Niistä kai huonoimmin lentää strutsi, sitten kalkkuna, kana sekä kukko. Paremmin lentänevät ankat ja hanhet.

Hevonen on täällä sekä huvi- että hyötyeläin, sillä sillä näkee selässä farangin, perässä rattaat tai maataloustyökoneen. Rekeä ei ole näkynyt kuin kuvissa joulupukin poron vetämänä. Mutta poroja tai sen sukulaisia on täälläkin.

Kalat ovat monelle hyötyeläimiä, joista moni paikallinen saa ravintoa. Mutta on niillä huvieläimenkin status, sillä merelle järjestetään monenlaista kalastusretkeä. Löytyy myös kalalammikoita ja niin edelleen. Niissä eivät kuitenkaan kalasta ne tai he, joilta muuten loppuisi ruoka pöydästä. Niissä kalastavat kalastavat huvikseen.

Pitää olla korvat, joilla kuulee....
Gekostakaan en oikein tiedä mihin kastiin sen sanoisin kuuluvan. Meillä Thaikodissa se on hankkinut oikeutensa olla ja elää, kun ei tule iholle, sanoo Päivis. Putoa esimerkiksi makuuhuoneen katosta petiin. Sen lempipaikka näyttää yön pimeydessä ja hiljauudessa olevan leikkuulautamme. Ehkä se kuitenkin on meille hyötyeläin, joka saa asua syömällä pieniä vipeltäjiä. Niitä sanon haittaeläimiksi. Ja kun jättää päiväksi pöydälle sokerimunkin, niin huomaa illalla paljonko pelkästään yhtä lajia vipeltäjiä on löytänyt tiensä juhla-aterialle.

Satiaisia ei meidän huushollissa ole näkynyt. Eikä kutissut. Täitäkään ei ole näkynyt, vaikka ne täällä lienevät kohtalaisen yleisiä.  Koiran näkökulmasta sille kutinaa aiheuttavat kirput ynnä muut sen ohella temmeltävät elävät lienevät haittaeläinten piikkipaikalla.

Oma lukunsa ovat turistien huvituseläimet, joista näkyvä osa on kanarialinnuilla. Niistä suurimpia kutsutaan papukaijoiksi. Lintuja asustaa häkeissä tai muissa kahleissa kuppiloista pesulaan. Mutta ei juuri taivaalla, jonne ne eittämättä kuuluisivat. Jos olisi valta, niin vapauttaisin kaikki kyyhkyjen joukkoon, joilla niilläkin on hyötyeläimen status Suomenhevosen lailla muuttunut huvieläimen statukseksi. Ainakin kirje ja metsästys sellaisilla. Vapauteen kuuluisivat kahlehditut apinatkin. Vapaista apinoista yksi erikoisemmista esimerkeistä ovat niin sanotut apinavuoret. Yksi on Hua Hinissa, jossa yhdellä laidalla tuntuu, että apinat hallitsevat ihmistä enemmän tiettyä pikkukylän osaa.


Värityksestä voisi päätellä, että nämä ovat
monirotuisia kananpoikia tai -tyttöjä
Huvituseläimiä ovat myös rannoilla pikkutyttöjen ja poikienkin (lapsityövoimaa siis) pieniin häkkeihin pyydystämät, mielestäni pikkuvarpuset. Kun turisti maksaa jonkun bahtin, saa sillä vapaaksi muutaman lintupolon. Jonka luulen päätyvän heti huomenna takaisin häkkiin pyyntiverkon avulla.

Norsu on Thaimaan kansalliseläin tai jotain sinne päin. Se on varmasti ollut aikoinaan vain luonnossa vapaana kulkeva tai sitten hyötyeläin, jonka avulla on nosteltu ja vedetty monenkin laista taakkaa. Hampaani saavat narskumaan rahanahneet salametsästäjät, jotka vainoavat sitä sen hampaiden ja luun vuoksi. Tai eivät vainoaisi, jos kukaan ei ostaisi norsunluuta. Toinen hampaitteni narskunta.

Kun tarkkaan seuraa, rottiakin täällä vilistää, jotka kai saavat jalansijaa juuri verran kuinka sotkuisessa ympäristössä ihmiset elävät tai kuinka jätteensä hoitavat. Rotan hyödyistä en tiedä mitään, joten listaan sen haittaeläimeksi, vaikka kesyrotat, jotka olivat nuorten tyttöjen suosiossa ainakin aikoinaan, ovat tehneet rotasta myös huvieläimen.

Aivan oma lukunsa ovat vähän yhden sun toisen käyntikohteina olevat eläintarhat ja niiden eläimet.

Kun tätä blogia anivarhain ajattelin, oli tarkoitus kirjoittaa vähän ehkä koirista ja kissoista. Mutta huomasin aiheen siemaisevat minut, josta syntyisi kai kokonainen kirja. Ja kun sitä en varsinkaan nyt kirjoita, lopetan tänä sunnuntaiaamuna tähän.

Ei kommentteja: