Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 28. helmikuuta 2014

Koirakaveria odotellessa

päivis: Niilon koirakaveri, 15-vuotias jack russelin terrieri Rudi on tulossa viikonloppukylään meille. Niilon on pitkin päivää odotellut Ruttusta. Se ei tietenkään ymmärrä, että Rudi tulee vasta illalla, vaan menee heti ikkunaan, kun se kuulee sanottavan, että Rudi tulee. Se luulee Rudin tulevan ihan heti. Onneksi koiraa ei näytä haittaavan, vaikka odotettu asia ei toteudukaan siinä samassa. Toisinhan on ihmislasten kanssa. Aika moni kasvaa periaatteella "nyt heti kaikki minulle".

Rudi on reipas koiravanhus, jota nyt odotellaan viikonloppukylään.
Rudi ja Niilo ovat molemmat dieetillä. Niilolla ruokavalio koostuu tällä hetkellä kolmesta ruoka-aineesta: allergikon nappuloista, kanasta ja kaurapuurosta. Rudilla puolestaan on krooninen haimatulehdus, mikä vaatii rasvatonta ruokavaliota. Noiden kahden kaverin ruokkiminen onkin melkoinen taiteen laji, kun kumpikin haluaisi mielellään ahmia toisen ruokaa. Pitää olla välissä erotuomarina, että ruoat uppoavat oikeisiin suihin.

Aamulla kummallekin voi kuitenkin antaa kana-kaurapuuroa. Se helpottaa huomattavasti ruokaoperaatiota.

Niilon mahdollista ruoka-allergiaa alettiin epäillä, kun sillä oli viime vuonna muutama peräkkäinen korvatulehdus. Ensin jätettiin kaikki muut ruoat pois ja se sai syödä vain apteekista saatavaa allergiaruokaa. Joidenkin viikkojen tai ehkä parin kuukauden jälkeen se sai alkaa syödä kanaa. Meillä lausutaankin usein Mäkkärin muinainen mainoslause, että "syökää kanaa". Jormakin on innostunut vaihtamaan naudat ja possut broileriin. Kaurapuuron jälkeistä uutta ruoka-ainetta ei ole vielä päätetty. Ehkä se on raejuusto ja mahdollisesti muitakin maitotuotteita. Niilo pitää kovasti esimerkiksi bulgarianjogurtista.

Mietin tässä joku päivä sitten, että mitähän sitä itse söisi, jos pitäisi valita vain kolme tai neljä ruokalajia, joita joutuisi syömään päivästä toiseen. Ehkä ne olisivat maustamattomat maitotuotteet, bataatti, avokado ja tuore mustikka. Nuo eivät ehkä olisi ihan ruokakolmion suositusten mukaiset ravintoaineet, mutta kyllä noilla varmaan hengissä pysyisi, kunhan söisi tarpeeksi usein.

Ei kommentteja: