Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Teevee-haastattelu

päivis: Jorma antoi tänään haastattelun Suomen ruotsinkielisen YLE:n ehkä tammikuussa esitettävään ohjelmaan. Varsinaisena aiheena olivat palvelusetelit, joista Pattaya Suomi-Seura on tehnyt aloitteenkin Ulkosuomalaisparlamentille. Parlamentti taisi vastata niin, että asiaa selvitetään. Haastattelu kuitenkin rönsyi muitakin aiheita ja toimittaja-kuvaaja totesi lähtiessään, että hän voisi palata jutuntekoon vaikka vuoden päästä uudelleen.
Haastattelu sujui taustahälystä huolimatta seuran ulkoterassilla.
Palvelusetelien mahdollisuus keskusteluttaa täällä melko usein. Pattayan tienoillakin asuu runsain määrin suomalaisia eläkeläisiä, joilla olisi kiinnostusta viettää ainakin osa loppuelämästään täällä lämpimässä ja Suomea edullisemmassa maassa. Se vain ei monen kohdalla ole enää jossain vaiheessa mahdollista, jos kunto vaatii vaikka päivittäistä, ulkopuolista apua. Vanhainkotimahdollisuudesta täällä haaveksitaan myös. On paljon niitä, joilla ainut side kotimaahan on enää verottaja ja eläkeyhtiö. Siksi varmasti Thaimaa tuntuu läheisemmältä. Ja ainakin Thaimaassa suomalaiset tuntuvat olevan paljon sosiaalisempia kuin kotona Suomessa.

Myös Pattaya Suomi-Seuran puheenjohtaja, Risto Nyman, on saanut vastailla toimittajille. Ruotsinsuomalaisten kerran viikossa Ruotsissa ilmestyvä lehti julkaisi taannoin hänen haastattelunsa. Viimeisin yhteydenotto tuli Helsingin Sanomien toimittajalta, joka sähköpostitse kyseli puheenjohtajaltamme muun muassa sitä, onko suurten ikäluokkien eläköityminen näkynyt muuttajamäärien kasvussa.

En tiedä, mitä Risto on vastannut, mutta joskus minusta tuntuu, että termi "Thaimaassa asuvat suomalaiset" pitäisi yhdenmukaistaa. Täällähän asuu monia suomalaisia osan vuodesta. Monella on täällä oma asunto, mutta esimerkiksi kesät he haluavat viettää Suomessa. Ehkä vähemmistö on niitä, jotka elävät täällä ympäri vuoden, eivätkä ehkä ole käyneet vuosiin kotimaassa. Sitten on Jorman ja minun kaltaisia, joiden pitää lähinnä töiden tai muiden asioiden vuoksi käydä välillä "näyttäytymässä työpaikalla" tai jatkaa muuten kotimaassa alulle pantuja projekteja. Ja sitten tullaan taas takaisin, kun se suinkin on mahdollista.

Ei kommentteja: