Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 31. joulukuuta 2013

Tavarataivas

päivis: Sain eilen sähköpostiini tiedotteen, jossa kerrottiin Kelan tutkimusosaston selvittäneen, millä rahamäärällä ihminen tulee Suomessa toimeen. Tutkimuksella haluttiin hakea tietoa, mikä on kohtuullisen kulutuksen taso. Kuluttajantutkimuskeskuksen laskelmien mukaan yksin asuvan miehen taloudessa tarvitaan 260 ja nelihenkisessä lapsiperheessä 365 tavaraa ja palvelua. Nuo luvut kertovat, millä saavutetaan välttämätön toimeentulo ja mahdollisuus yhteiskunnalliseen toimintaan. Rahaa tuohon uppoaisi kuukaudessa 495 - 1497 euroa.

Aika mukava sattuma oli, että juuri äskettäin televisiossa näytettiin dokumentti nuoresta miehestä, joka päätti olla vuoden aikana ostamatta mitään ja lisäksi hän vei kaiken kotinsa irtaimiston viimeistäkin tavaraa myöten varastohotelliin. Dokumentti alkoi suunnilleen siitä, kun heppu juoksi alastomana Helsingin Mäkelänkadun ratikkakiskoja myöten keskellä yötä mennäkseen hakemaan varastosta ensimmäisen tavaran, jonka hän sillä hetkellä tunsi kaikkein tarpeellisimmaksi. Tavarataivas-dokumentin tekijän kaikkein tärkein oli pitkänmallinen takki. Sen jälkeen hän sai joka päivä hakea korkeintaan yhden tavaran varastosta. Tämä oli hänen laatimansa sääntö. Kun mies oli noutanut noin 50 tavaraa, hän totesi, että silläkin jo pärjäisi. Loppupäätelmä oli kuitenkin, että noin 100 tavaraa riittäisi ja toiset sata hän tarvitsisi mukavuutta tuomaan. Aika lähellä Kelan tutkimusta.

Dokumentin aihe oli mielenkiintoinen, vaikka suuri osa siitä oli puuduttavaa tyhjän asunnon tuijottelua. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla, mitä tekijä esimerkiksi ajatteli tavaroiden merkityksestä itselleen. Mietin sitä usein omalta kohdaltani, kun joskus tulee ostettua tavaroita, joita ei oikeasti tarvitse, mutta jotka vähintään ilahduttavat.

Dokumentin tekijä oli kuvannut muutaman keskustelun iäkkään mummonsa kanssa. Kun mummo sairastui ja joutui luopumaan kodistaan, dokumentaristi kävi veljensä kanssa mummon asunnossa miettimässä, mitä he sieltä haluaisivat. Vain lasinen karamellirasia lopulta lähti mukaan. Mummon viisas toteamus, etteivät esineet tee elämää, konkretisoitui tuossa liikuttavassa hetkessä.

Dokumentin yksi oivalluksista nähtiin, kun tekijä laski kaverinsa tulevan vauvan saaman äitiyspakkauksen tavaroiden määrän. Se oli lähes 60. Melkoinen, jos vertaa, että dokumentin tekijä koki jo 50 tavaran olevan itselleen riittävä.

Ei kommentteja: