Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 16. marraskuuta 2013

Turistina vai asukkaana?

päivis: Tänään tuumasimme, että elomme täällä Pattayalla on jotain muuta kuin turismia. Tunnemme elävämme arkea, joka nyt vain sattuu tapahtumaan Thaimaassa. Emme koe olevamme turisteja. Ei edes se, että joudumme yli kuukauden matkan ajaksi hankkimaan viisumin.

Turismin puolelle asiat tietysti kääntyvät silloin, kun löhöämme aurinkovarjon alla rannalla tai jollain uima-altaalla. Tai sitten kyse on vain viikonloppuvapaan viettämisestä. Arkenakin työnteko onnistuu rannoilla, kiitos uuden tablettini ja paikallisen sim-kortin, jonka ansiosta pääsen missä vaan myös nettiin ja voin lukea sähköpostit.

Muuksi kuin turistivierailuksi oleskelun Thaimaassa tekee tietysti se, että meillä on täällä vuokrattuna koti. Tutut tavarat odottavat täällä tullessa ja jäävät tänne lähtiessämme.

Kerta kerralta tänne tullessa kotiseutumme muistuttaa mainoskyltteineen yhä enemmän venäläiskaupunkia. Thaikut ovat tietysti entisellään, mutta turisteina venäläisiä on kuulemma ja näköhavaintojenkin perusteella aina vain enemmän. Tänään katselimme ruokapaikkaa, jossa häkyvillä oleva ruokalista oli vain venäjäksi. Sitä paikkaa emme kuitenkaan valinneet, vaan kadun toiselta puolelta ravintolan, joka myös kertoo kaiken venäjäksi ja lisäksi myös thaimaan kielellä ja englanniksi.
Tämä ei taida olla ihan tavallista turistimeinikiä. Kuvasimme itsemme
paikallisen, epävirallisen kaatopaikan kulmauksessa. Virallista
kaatopaikkaa emme ole vielä onnistuneet löytämään.
Venäläisissä on edelleen suuri joukko niitä, jotka eivät osaa englantia. Ravintoloiden venäjänkieliset ruokalistat ja liikkeiden mainoskyltit aiheuttavat joissakin heistä ilmeisen harhan, että venäjää myös puhutaan täällä. Varmaan lukusanat ja jotkut keskeiset sanat ovatkin jo monen matkailuammateista elantonsa saavan thaikun hallussa, mutta venäjää puhuvia saakin varmaan etsiä. Tosi usein häkee kuitenkin venäläisiä, jotka ovat silminnähden hämmästyneitä, kun heidän puhettaan ei taksikuski tai rihkamakauppias ymmärrä.

Venäläisten suhteen olemme oppineet malttamaan mielemme ja uskomme todeksi muun muassa sen, että itänaapureidemme ansiosta täällä palvelut vain paranevat. Kaikki eivät ole yhtä hyvillään venäläisturisteista. Huomasin jopa yhden keskustelupalstan, jossa oltiin sitä mieltä, että venäläisillä pitäisi olla viisumi tänne tullessaan. Se kirjoittajan mielestä vähentäisi heidän häiritseväksi koettua käytöstään. En tiedä, mitä viisumi siihen asiaan vaikuttaisi. Venäläisillä on kuitenkin sama sääntö kuin meille. Tänne voi venäläinen tulla alle kuukauden kestävälle matkalle ilman viisumia ja pitemmäksi aikaa tullessa viisumi pitää hankkia, ihan niin kuin suomalaistenkin.

Tänään näin yhden humalaisen venäläisen, suomalaiset juopottelijat sen sijaan pistävät silmään paljon useammin. Taitaa olla vain se vanha ryssäviha, joka saa meidät näkemään venäläisten huonon käytöksen, mutta ei esimerkiksi omiemme örvellystä.

Ei kommentteja: